200 милиона бутилки коняк

0

Времето за производството на ракия наближава и много наши домакинства почват да готвят джибрите и казаните. Други пък си правят коняк. Пиещите според нас бяло вино в късен следобяд французи се оказаха не само производители на отличен коняк, но и добри търговци.

Световните продажба на френския коняк  е увеличен за пета поредна година, както по стойност (+ 6,9%), така и по обем (+ 2,5%), съобщава Националното бюро за коняк във Франция (BNIC).

Общо 211,1 милиона бутилки конякпредставляващи  почти 98% от производството във Франция, са били изнесени през сезон 2018-2019 (който започна на 1 август 2018 г. до 31 юли 2019 г.), показват данните на Бюрото за коняка. Приходите от износ възлизат на 3,4 милиарда евро. Както и в предните години, основният пазар за френски коняк е Северна Америка, която е внесла 97,7 милиона бутилки (46% от общите продажби на ракия), от които 94,3 милиона бутилки (45% от общия износ)  заминаха за САЩ .

Докато износът на френски коняк за Северна Америка нараства с 8,8%, износът за Европа намалява с 6,4% по стойност и 4,6% в обем, въпреки нарастващото търсене. От пазара в Източна Европа продажбите падат по-специално за Обединеното кралство и Германия, които представляват четвъртия и шестия пазар за френската марка.
Доставките в Източна Азия представляват 28% от износа, или 60 милиона бутилки, с леко понижение (1,5%) по отношение на обема. Продажбите на коняк на френския пазар  са увеличени с 9,3% по отношение на обема, но намаляват с 23,8% на стойност.

За да отговори на нарастващото търсене, Националното бюро за коняци  обяви, че възнамерява да закупи площ от 10 000 хектара лозя през следващите три години, така че, площта експлоатирана от френски производители за производство на коняк  ще достигне 86 000 хектара лозя.

(Източник на снимки: BNIC

КОНЯК Конякът е силно алкохолно питие, вид бренди, което се произвежда от определени видове грозде по технология от региона Шарант във Франця. Използва се предимно сорта Фол Блан, но поради факта, че е податлив на болести, постепенно е заменен от сорта Уни Блан. Напитката, която мнозина считат за изключително изтънчена, носи името на френския град Коняк.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here