Вода за новородените телета

0

Водата е жизненоважна за животните, затова се препоръчва да се дава вода на телето веднага след раждането. Въпреки, че водата е толкова важно нещо, потребностите от вода за добитъка често се пренебрегват в сравнение с другите хранителни вещества. И това често се случва и с новородените телета. Ново проучване на американски учени доказва, че даването на вода веднага след раждането на телето,  може да има положителен ефект.

Като се има предвид, че водата представлява около 80% от телесното тегло на новородените телета на Холщайн и факта, че съдържанието на вода в тялото рязко намалява с нарастването на телетата и отлагането на повече мазнини (което измества водата от тялото), трябва да се обърне внимание на правилното пиене. Имайки  в предвид факта, че загубата на вода в организма се увеличава при топло време.

Докато кравите получават по-голямата част от водата, чрез питейна вода, телетата получават по-голямата част от водата си чрез мляко или заместителя на млякото, което омаловажава значението на пиенето на вода при новородените.

Проучване на Националната система за мониторинг на здравето на животните на Министерството на земеделието на САЩ през 2014 г. показа, че фермерите чакат средно 17 дни, за да дадат питейна вода за новородени телета за първи път. Също така, те се колебаят да предлагат вода на новородени телета, вярвайки, че това ще доведе до диария. Освен това повечето фермери приемат, че новородените телета получават достатъчно количество вода от мляко или заместител на млякото, за да задоволят общите им нужди от вода.  Проведено е изследване на ефекта от даването на вода веднага след раждането в сравнение с 17 дни по-късно, върху консумацията на мляко и стартери, темповете на растеж, здравословното състояние и усвояемостта на хранителните вещества от течните фуражи.

30 случайни телета от породата Холщайн, изравнени по отношение на здравето, телесното тегло при раждането и датата на раждане, са разделени на случаен принцип в две равни групи. Едната група включва телета с достъп до вода от ден 0, а другата с достъп до вода на 17 ден.

Теленцата се хранят с пастьоризирано пълномаслено мляко 3 пъти на ден (2,0 кг / хранене до 14 дни и 3,2 кг / хранене след това).

Частичното отбиване е започнало  на 42-дневна възраст, а пълното отбиване е на 49-дневна възраст.Някои от параметри са измервани ежедневно, като питейна вода, стартер и мляко. Височината и наддаването на тегло се измерват седмично; анализират се проби от кръв и фекалии.

Установено е, че на новородени телета на които е давано вода са консумирали  0,75 ± 0,05 kg / ден вода в допълнение към водата, получена от мляко през първите 16 дни.

Когато  на телетата от втората група, след 17 тия ден е предложена вода те са  консумирали  повече вода (59%), отколкото телетата от първата група.

Консумацията на стартер е равен при двете групи , но телетата от първата група са консумирали 0,285 кг / ден повече мляко и са склонни да постигнат по-голямо телесно тегло в сравнение с телетата от втората група.

Приемът на вода от раждането, в сравнение с предложената  по-късно не влияе на броя на дните с диария, интензивността на диарията или концентрацията на хематокрит в кръвта. Телетата от първата група имат по-голяма височина на бедрото, дължина на тялото и очевидно по-добра усвояемост на хранителните вещества (възраст от 50 до 70 дни).

Въз основа на тези резултати изследователите стигат до извода, че осигуряването на питейна вода веднага след раждането може да подобри растежа и развитието на телетата преди и след отбиването.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here