Русия – май уцели начина за увеличаване на родното мляко

0

Руснаците май уцелиха начините за увеличаване производството на мляко. Разбира се, всичко това се дължи на голямата помощ на държавата през последните години и  преструктурирането на говедовъдните ферми.

Според последните данни на Министерството на земеделието на Русия към 19 август дневният обем на млякото, продадено от селскостопанските организации, възлиза на 47 хил. тона, което е с 5,2% повече в сравнение със същия период на миналата година (през 2018 г. – 44,7 хиляди тона).
Средният млеконадой от крава на ден, възлиза на 17,06 кг, което е с 1,06 кг повече спрямо година по-рано.

Развитието на сектора продължава към по-голямото използване на роботи. Според руските експерти, най-добре е роботите да се внедряват в стопанства в които се отглеждат  300-400 крави. Това заявява в интервю министърът на земеделието на Московска област Андрей Разин .

„Големите стопанства използват каруселни или паралелни системи за доене. А използването на роботите има смисъл в малки ферми, до 300-400 глави. По правило те нямат възможност да се осигурят за  всички етапи на производство със съответните специалисти и машините ще извършват тази работа. Съвременните роботи могат да четат показатели за здравето на животните, което помага да се предотврати навреме развитието на болести на вимето.
В допълнение, роботите анализират качеството на млякото, преди да попадне в резервоарите за по-нататъшна преработка “.

Поради високата цена на роботите в региона на Москва се осигурява подкрепа за фермерите. „До 50% от разходите за придобиване на роботи за реконструкция на ферми се субсидират. И вече редица ферми, се радват на тази подкрепа “ –  добавя министър  Андрей Разин.

източник: новости

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here