Европейски млечен борд – Сиета ван Кеймпема

0

Получаваме непрекъснато критики, от наши читатели, че пишем повече за Европейските животновъди, а по-малко за нашите.
В това няма нищо лошо.
Колкото повече информация имаме за тези, които са на десетки години преди нас, толкова по-добре.

Все пак ние сме част от тази Европа, и ако някой още не го е осъзнал, той просто е обречен.
Разбира се пътя е трънлив, но се оцелява.

Сега предлагаме на Вашето внимание, обръщението на един от водачите на европейските говедовъди – г-жа Сиета ван Кеймпема вицепрезедент на ЕМБ и председател на организацията на холандските говедовъди.

Скъпи млекопроизводители, скъпи бойци,

През последните седмици се проведоха важни събития на европейско и международно ниво. Ръководителите на правителствата на ЕС отново заеха ключови европейски постове, а Европейският парламент също намери нови представители за ключовите си постове. Пожелавам им успех през следващите пет години в укрепването и изграждането на справедлива Европа със справедлива селскостопанска политика.

Много важно събитие, през последните седмици, беше и търговското споразумение, подписано между ЕС и страните от Южна Америка – Меркосур на 28 юни.

Като производител на мляко бих искала и трябва да изразя сериозни опасения относно настоящото споразумение. Например договорената висока квота за износ на говеждо месо от региона на Меркосур, може силно да понижи цените на месото на производителите в ЕС. От своя страна цените на млякото в рамките на ЕС могат да паднат, поради по-високия внос на соя. Увеличеният внос на соя, може допълнително да стимулира производството на мляко в ЕС и по този начин свръхпроизводството в млечния сектор.
В същото време либерализацията на търговията с преработени млечни продукти може да понижи цените на млякото за производителите в страните от Меркосур.
Така че, това споразумение няма да помогне на млекопроизводителите от двете страни на Атлантическия океан.

Множество млекопроизводители също протестират срещу споразумението в различни европейски страни. А дискусията за ратифицирането едва започва!  Производителите на мляко са изправени пред “перфектна буря”, защото не само споразуменията за свободна търговия са проблематични. Рискът от Brexit без споразумения също нараства, докато цените на млякото в ЕС така или иначе са на ниско ниво.

Ние Ви запознахме с една от темите на бюлетина, относно кой ще командва Европа следващите пет години.

Кой ще ръководи Европа след първи ноември 2019 г

През следващите дни ще Ви представим позицията на ЕМБ относно Меркосур.

Sieta van Keimpema, вицепрезидент на EMB и председател на DDB Холандия


МЕРКОСУР  е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. МЕРКОСУР обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.

Названието на организацията произлиза от израза на испански: Mercado Común del Sur, което означава „Южноамерикански общ пазар“. Като първа стъпка към създаването на този общ пазар е послужило споразумението за свободна търговия, подписано между Аржентина и Бразилия през 1986 г. През 1990 г. към това споразумение се присъединяват Парагвай и Уругвай.

Основни административни органи на обединението са Съветът на общия пазар, Групата на общия пазар, Комисията по търговия, Съвместната парламентарна комисия, Социално-икономическия консултативен форум и Административният секретариат. В първите четири органа се работи на междуправителствено ниво. Основен принцип в дейността на висшите органи на Меркосур е консенсусът. Идеята за създаване на наднационална структура по примера на Европейския съюз не е получила подкрепа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here