Европейски Сертификат за говеда

0

Зоотехническия Сертификат на животното е най-важната „хартийка” за фермера. Нямаш ли този лист е невъзможно да вземеш субсидия по мерките за обвързаната подкрепа, за изчезващите породи и още няколко програми.

Действителността показва, че в момента всяка Развъдна асоциация „композира” външния вид на този важен и сериозен документ, както тя си реши. Разбира се, спазвайки  изискванията на Регламента. Това разнообразие от различни визии на Сертификати, сякаш подценява ролята на Държавата. Нормално е, институцията която отговаря за тези дейности, в случая ИАСРЖ, да предложи на асоциациите един унифициран Сертификат, показващ всичко, което се изисква, включително знак на държавата и съответната асоциация. Поне така правят държавите, които са много по-напред от нас по отношение на селекцията.

Eвропейската конфедерация на Холщайна и Ред Холщайна  играе важна роля за стандартизирането на родословните кодове, които се използват от всички големи асоциации на Холщайн.

Сертификатите за родословие, независимо дали са в електронен или хартиен формат, са ключова информация за животното и неговото потомство, показващи за всяко животно важни развъдни компоненти за производство, генетични показатели (индекси) и родители.
Стойността на валидираната информация за родословието става все по-важна, тъй като развъдчиците на Холщайн по целия свят, използват сложни компютърни програми, при вземане на решение за политиката за развъждане и управление.
Информацията за родословието предоставя информация за справяне и преодоляване на такива важни въпроси като инбридинг, идентифициране на родословието с генетична, производствена или конформационна слабост.

На 1 ноември 2018 г. влезе в сила новият Регламент за развъждане на животни (ЕС) 2016/1012, заедно с Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/717 на Комисията. Наред с други неща, настоящият регламент определя правилата по отношение на образците на зоотехническите сертификати за разплодни животни и техните зародишни продукти.

Образецът на ЕС е създаден в портретен формат и съдържа само тази информация, която ЕС счита за необходима за търговия.
Сертификатът обхваща също коне, кози, овце и др. Тези видове имат по-малко данни от говедата и затова Комисията предложи портретния модел.
В секцията за добитък обикновено се пише много повече информация за  родословието, като услуга за членовете и клиентите. Въпреки това портретният модел е решен и публикуван.

Комитетът на ЕКПЧ предложи двустранен модел:
– Предна страна: модел на ЕС в портрет с необходимата информация
– Обратна страна: Национално родословие в пейзажа с информация за марката на страната, представянето на животните и генетичната оценка.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [497.64 KB]


Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [488.49 KB]

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here