Разделяме торта и намаляваме метана и амоняка

0

Все още, това, което се случва в Европа, по отношение намаляване газовите емисии, ни се струва, като нещо далечно и едва ли ще стигне до нас. Определено, нямаме никаква готовност да започнем работа по тези въпроси. Вероятно ще ни се наложат правила в тази връзка и ще има напрежение. Засега, в медиите се публикува някоя статия на учените в тази връзка и до тука.
Всъщност нещата са изключително сложни и трудни за преодоляване. Съвсем скоро ще се уверите в това.

Когато екскрементите и урината от крави или прасета се смесват, се получава много метан и амоняк. Но ако урината и оборският тор се разделят, емисиите на парникови газове и образуването на амоняк, могат да бъдат намалени с до 75%. Изследователи от Университета и изследванията в Вагенинген, работят съвместно със земеделските производители, за да събират и съхраняват отделно тези продукти. Отделно разпространението на оборски тор и урина по сушата е полезно и за почвата, както и за птиците в земеделските земи.

В Холандия се работи усилено за намаляване емисиите, но не си мислете, че това става доброволно. Няма нищо такова. Железните правила и големите глоби, са принудили фермерите най-напред да решават въпроса с газовете и след това да се занимават с кравите.

Какво са анализирали учените от Университета в Грьонинген в тази връзка.
– ”Оборският тор и урината се събират в много обори  за крави общо. Това е много ефективен метод, казват учените.Това означава, че всичко от торта е на едно място от самото начало, което  прави лесно да се изпомпва, лесно да се съхранява в един резервоар и лесно да се обработва“, От течния оборски тор обаче се образува много метан и много амоняк. Ето защо е по-добре е да събирате и съхранявате отделно урината и оборския тор, след което те могат да се използват за наторяване на земята. По този начин може да се намалят емисиите на метан с 75% и образуването на амоняк  до 75%.

Течният тор се разпространява върху земята, като се инжектира в бразди, създадени чрез врязване в земята. Това е известно като “торене с каша”.  Последните проучвания на земните червеи обаче показват, че  процесът на „рязане” на земята  вреди на по-големи видове земни червеи, които са хранителен източник за птици от земеделските земи, като черноопашата богиня. Разрезите също предизвикват бързо изсъхване на почвата. „Това също е лошо за птиците в земеделските земи, тъй като те трябва да могат да пробиват глинестата почва с човката си, за да се хранят.“

Преустройството на оборите за събиране отделно урината и торта в Холандия ще продължи до 2050 г, защото проучванията показват, че обикновено на всеки 30 години фермерите правят основно преустройство във фермата.

Разделянето  на оборски тор и урината е по-лесно при прасета, отколкото при крави. Вече има „свински тоалетни “, където животните се учат да правят отделянето на урината и изпражненията  на различни места. Сега някои също учат кравите как да правят това. Освен това, изследователите ще работят със земеделските производители, за да намерят най-добрите методи за разделно съхранение и разделно разпространение на фекалиите от урината.

Учените от Университета очакват националното правителство, провинциите, фермерите и институтите  да си сътрудничат в по-нататъшните изследвания. Това може да даде голям тласък на усилията за опазване на биологичното разнообразие и борбата срещу изменението на климата.

Източник: Вагенинген Университет

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here