Бик за естествено покриване на кравите

0

Материалът няма за цел да пропагандира естественото заплождане на кравите. Просто искаме да предадем на нашите читатели, съветите на фермери, които използват бикове за естествено покриване на кравите.

В повечето високопродуктивни млечни ферми по света, при заплождането на кравите прилагат методите на изкуственото осеменяване. Има обаче фермери, които предпочитат естественото заплождане. Едните от тях са консервативно настроени срещу „революцията”, която прави ИО – изкуственото осеменяване, други нямат възможност да разполагат по всяко време с осеменител, трети решават да правят това сами, но много пъти нямат необходимата подготовка. И тогава решават да използват бик.

Както говорят тези фермери – “Бикът винаги е готов, ако кравата е готова вечерта, бикът ще я скочи, а техника по осеменяване ще дойде следващият ден. Ние, водим кравата при бика и имаме по-висок процент заплождане, но това не е случайно. Тази успеваемост започва още с избора на бика. Трябва да се оцени походката му, а също и неговия характер. Бикът трябва да е радост за окото. Ние  отиваме в стопанство, където се води селекция, харесваме телето и го купуваме. То трябва да отговаря на целите ни за развъждане. Също така му се правят пълни ветеринарни изследвания да не би да има някакво заболяване.

Освен външният вид на телето искаме да ни се каже колкото може повече за неговият произход. Да научим от продавача за характеристиките на майката, а също и на бабите. Когато купуваме, много разчитаме на доверието между животновъдите.

На нас ни е ясно, че излагаме стадото на голям риск, ако пуснем да действа лошо развил се бик или  незнаен такъв. Затова и всяка година избираме  нов бик. По правило, държат бика да бъде на една, две или три години.

През лятото бикът е с кравите  на пасището, но само по един в група. Той намира  отелените крави и ги стимулира чрез поведението си. Бикът също носи спокойствие в  стадото. Той стои при  кравите и пази други крави да не влязат в стадото.

Случва се, когато всички крави са бременни  бикът да се отегчи. Той трие рогата по дърветата, забива ги  в земята или хвърля пръст в контейнерите  с вода. Ако бикът започне да ходи по оградата, когато се приближи непознат, той трябва веднага да бъде изведен настрана. Опасността за хората става твърде голяма. Не трябва да се страхувате, но трябва да имате уважение. Биковете  чувстват, когато някой се страхува от тях. Той  познава собственика си и го признава за господар. Може да бъде опасно, ако непознат поведе бика, към който той няма уважение.

 Бикът не трябва да стой сам в обора, ако кравите отиват на пасището. Той трябва да има същият дневен ритъм като тях, защото е част от стадото. Бикът става по-спокоен като цяло с напредване на  възрастта, но също така и по-непредсказуем. Днес той може да бъде един, утре напълно различен.  Никога не трябва да се наказва за нещо, а само да се коригира.  Той обаче трябва да научи, какво е позволено и кое не.  Докато наказанието предизвиква агресия, похвалата прави бика достъпен и познат.  Ако бикът вече не се подчинява, тогава дните му са прочетени и трябва веднага да бъде занесен в кланицата за да няма жертви.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here