Рецесия за млякото

0

Анализите през последните месеци по отношение на млекопроизводството и по точно постъпилото мляко в млекопреработвателните предприятия, показва рецесия от -1.2%.
Погледнато философски, някой ще каже – все пак сме добре, големите производители, като Холандия, Италия,Чехия имат изоставане в сравнение с 2018 г с повече от 2%.
Други ще кажат – млякото го има, но не влиза в мандрите и си намира други пазари.
Веднага ще последва и репликата, че това нелегално мляко и произведените продукти от него са черешката на сладоледа.
Дали е така, никой не знае.
Това намаление на производството, трябва да е биенето на камбаната в сектор мляко, защото, ако нямаме мляко, никой не може да предскаже на какви цени ще влизат вносните млечни продукти.

В края на август Евростат пусна доклада за европейския пазар на мляко с референтна дата 30 юни 2019 г. в сравнение със същата дата миналата година.

 Според доклада, ирландския и румънският млечен сектор за този период са водещи по доставки на мляко за преработвателите. Кои са държавите произвеждащи повече мляко.

1 Ирландия: + 10%
2 Румъния: + 4,2%
3 Великобритания: + 2,8%
4 Естония: + 2,7%
5 Полша: + 2,3%
6 Белгия: + 1,8%
7 Дания: +1%
8 Гърция: +0,8%
9 Унгария: +0,6%
10 Испания: 0,2%

В Доклада също се споменава, че на 30 юни 2019 г. средната европейска цена на млякото на вратата на фермата е 33,5 евроцента

Страните, които са преживели рецесията

1 Хърватия: -4.2%
2 Австрия: -3,1%
3 Словения: -3,1%
4 Холандия: -2,7%
5 Португалия: -2%
6 Чешка република: -1,8%
7 Финландия: -1,5%
8 Италия:  -1.4%
9 България: -1.2%

 

 

Относно Хърватска няма нищо чудно. Това е последната влязла страна в ЕО и съвсем нормално да вървят процеси за влизане в сила изискванията на Европа, което по правило е съпроводено с фалит на стопанства.

Рецесия може да се разглежда като период на временен спад в икономическата активност и производството , увеличаване на безработицата и други в резултат на продължителна инфлация, упадък или като специализиран термин – бавно изчезване на някои наследствени признаци в организма.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here