Внимателно с биците

1

Статията

Бик за естествено покриване на кравите

която публикувахме преди няколко дни, бе приета добре от тези, които все още не се доверяват на изкуственото осеменяване. Не трябва обаче да се вярва на животните, те винаги могат да ни поднесат изненада и животновъдите го знаят много добре. Дори техните любимци, по някой път нанасят удари.

Само преди една седмица на панаира в Рийд (Австрия): бушуващ бик се откъсна от въжето, с което е вързан  и рани осем души, един от който сериозно. Бика е хванат и вързан, но той се развързва отново и гази  още хора.

Още по-тежък е случая в последния ден на август, когато на пасище, бик наранява фатално фермера си и баща му. Наблюдаващите, трудно са достигнали до ранените, защото бикът не ги е допускал до тях. Животното е станало толкова свирепо, че полицията е трябвало да го застреля, и той пада чак след осмият изстрел, за да могат спасителите да достигнат до жертвите. Животното е наранило и двамата толкова жестоко, че всяка помощ била безуспешна..

Два дни след инцидента в Горния Пфалц възниква въпросът: Защо бикът е реагирал така. Полицията смята, че бикът може би е искал да защити стадото си. 60-годишният земеделски производител преди нападението  е почнал да маркира теле на пасището, където няколко крави  и телета се отглеждат заедно.  Това действие за маркирането, обаче не го е разбрал  600-килограмовия бик и е  атакувал фермерите.

„Нещо може да се случи по всяко време“ – така казва животновъдът

Хелмут Госнер от  Горна Бавария. “Стадото говеда винаги трябва да се разглежда като семейно сдружение, в което има човешка намеса. Следователно, проникването винаги предизвиква защитна реакция у мъжките животни”
.. Според експертите бикът би могъл да бъде провокиран от друг инцидент – като навлизането на чуждо животно в стадото – няколко часа или дни по-рано. “Животните помнят такива случаи. Това е като непознат да влезе внезапно във вашата всекидневна, и на вас не би ви харесало.”

Смъртоносните атаки на бикове или крави върху хора се повтарят. През 2016 г. например 48-годишен фермер, който бил на пасище във Allgäu е смъртно ранен от млад бик. През 2014 г. съпругата на друг фермер почина в Бад Тьолц в Горна Бавария след нападение от бик в конюшнята на нейната ферма. През същата година 57-годишен земеделски производител в  Алтотинг е стъпкан от кравите си на пасище.

В станцията за осеменяване Грайфенберг има предпазни мерки за сигурност, освен това, персоналът е специално обучен за работа  с бикове.

Колко опасни могат да бъдат биковете,  става ясно от няколко цифри.  Възрастните бикове тежат между 1200 и 1500 килограма. Тези данни варират в зависимост от породата, но се отнасят  главно за Бавария Симентал.

Земеделският производител в Горния Пфалц е смятан за опитен фермер, „който редовно се грижел за добитъка си на пасището“. Самият бик е собственост на фермера от около година и половина. Според полицията обаче, животното никога не е имало проблеми преди фаталния инцидент.

Туристите в Алпите напоследък също се  нападат от добитъка. Това е накарало животновъдните организации да отпечатват и разпространяват листовки, в които се инструктират туристите как да се държат.

Освен това е опасно  домашни любимци – най вече кучета,  да се приближат до телетата. Често  майки интерпретират подобни действия като атака, така че добитъкът иска да защити потомството си. Дори моментната снимка с теле може да доведе атака на кравата.

Ето какво се съветват туристите.

  • Дръжте се на разстояние от кравите
  • Запазете спокойствие, избягвайте забързаните движения и шума
  • Кучетата на каишка – в случай на атака, пуснете каишката
  • Никога не хранете телета

 

1 КОМЕНТАР

  1. След като има такива инциденти и то с фатален край по-добре да се прибягва да изкуственото заплождане на кравите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here