Американски фермери предотвратяват диарията с ябълков оцет

0

Собственици на Американска ферма в северозападна Пенсилвания споделят, че са намерили невероятно ефективен начин за превенция на диарията при телетата. Във фермата има 280 млечни крави от породата Джерсе, които са хранени и отглеждани благодарение на фураж, който е собствено производство.
При консултация с местния ветеринар, собственичката Жанет Питърс, получила препоръка за използването на ябълков оцет при храненето на телетата. В началото тя била изключително скептична и вярвала, че този метод по никакъв начин няма да подейства. Лекарят споделил опита си от друг животновъд, който отглеждал животните си в месодайно направление и по този начин намалил с 50% загубата на телета в ранна възраст.

Въпреки първоначалния отказ, Жанет, не можела да забрави това предложение, и дори чула за хора, които сутрин приемат оцет и имат здравословни подобрения. В крайна сметка решила, че няма какво да губи и започнала да добавя по 1 супена лъжица ябълков оцет при всяко хранене, два пъти дневно. Така тя почти елиминирала проблемите с диарията, като казва, че дори да се появят симптоми те изчезват за ден или два.  Жанет споделя, че 10% смъртност на телетата е сведена до 2%.
Превенцията от болестта е много по-ценна и евтина от лечението и в последствие. Тя споделя, че са спестили изключително много пари и са търсили решение на проблема в различни аспекти на отглеждането, като например вентилация, хигиена, ваксини, мениджмънт на коластрата, но всичко без резултат.

Органичните киселини на ябълковия оцет много ефективно отстраняват различни щамове на Е. Colli и други бактерии. Точно в това се крие и тайната на успеха. Освен това киселините променят pH-то в стомаха на животните и благоприятната среда на лошите бактерии да се развиват. По този начин те са слаби и имунната система на телето може да се пребори по-лесно с тях.

Жанет споделя, че е важно захранването с оцет да става след 4-тия ден от раждането на телетата. Както вече казахме, тя добавя ябълковия оцет два пъти дневно в продължение на един месец.
източник: МАРПЕКС АГРО

ОСТАВИ КОМЕНТАР