Междупородно кръстосване

0

Публикували сме доста материали относно кръстосването. Редовно критикуваме и селекцията, че заради схемите за селекция, не се прилага почти никъде у нас, и в говедовъдството и овцевъдството кръстосване на породите. Съответно губим много – поне така показват икономическите резултати при кросовите животни. Другата причина е, че не сме и готови за такова кръстосване. Ако някои си мисли, че това е просто кръстосването на две породи и продукцията ще потече, просто се лъже. Има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени за да има положителни резултати. Определено не сме готови за  прилагане на кръстосване при по голям брой животни.
Какво мислят по тези въпроси полските селекционери.

Междупородното кръстосване е известен и използван метод за подобряване на продуктивността на животните. Целта му е да се получи потомство с благоприятна комбинация от гени и по-добри фенотипни характеристики от техните родители.  Когато говорим за кръстосване, обикновено имаме в предвид използването на месодайните породи.
Трябва обаче да се знае, че кръстосването може да има много ползи и при млечните стада. Специално тези методи се препоръчват за стопанства, фокусирани предимно върху интензифицирането на производството, а не върху подобряването на развъждането. Това позволява да се получат положителни резултати по отношение на производствените и функционални характеристики. Не е нужно да се страхуваме от заплахата от засилен инбридинг.

По-кратко използване = на лошо здраве?
В продължение на много години продължителността на използването на млечните крави, особено на Холщайна, се намалява. Холщенизацията  на местните говеда, като правило  увеличава производителността, но води и до намаляване  здравето на стадата. Поради тази причина, все по-често животновъдите са склонни да кръстосват Холщайн  крави с бикове от други млечни породи. Този метод служи за  подобряване на функциите за използваемост, които намаляват ефективността на производството. Това се отнася главно за метаболитни нарушения, възпаление на вимето, репродукция.

Междупородно кръстосване
Подобряването на дълголетието е трудно поради влиянието на много фактори на околната среда върху това явление и ниската му наследственост. Въпреки това, научните проучвания показват, че хибридите имат 18% по-голяма продължителност на живота от техните чистопородни родители. Интересно е, че хетерозиса (т.е. благоприятна генна възбудимост) обикновено продължава само при 1 поколение (F1). В случай на хетерозис за дълголетие се наблюдава, че този ефект се поддържа в продължение на няколко поколения, дори ако междупородното кръстосване е използвано няколко пъти.

Един от основните проблеми при използването на крави за мляко са репродуктивните нарушения. Те носят много икономически загуби и са една от най-честите причини за отпадането  на крави от стадото. Кръстосване има положителен ефект за подобряване на степента на възпроизводство на крави.
Кръстосването на крави Холщайн  с монбилярд, симентал, кафяво швейцарски и червени-скандинавски бикове са особено предпочитани. Благодарение на такава кръстосвания е възможно да се подобри заплождането, да се съкрати периода на отелване  и да се намали възрастта на първото отелване.

При кръстосването на животни трябва да се вземе предвид ефектът, който искате да получите, както и правилния подбор на бикове. Избраната  грешна комбинация, можем да допринесем за трудни раждания  и за по-нататъшни усложнения. Това може да се дължи на това, че плодът е твърде голям. Затова при избора на двойки за кръстосване трябва да се вземат предвид както породните, така и индивидуалните характеристики на родителите. Също така, не се страхувайте да кръстосвате с две породи последователно. С това решение можете да получите потомство с висока  млечност, добра плодовитост и дълголетие. В допълнение, такова потомство се характеризира с по-голяма устойчивост на неблагоприятни условия на околната среда и заболявания (включително метаболитни). От друга страна, животните, които не са предназначени за обновяване на млечно стадо, могат да бъдат ефективно угоени.

И като заключение?
Междупородното кръстосване е част от устойчивото производство на мляко и говедовъдството в Полша. То позволява увеличаване на генетичното разнообразие в стадата. Освен това можете да се подобри функционалната характеристики на животните, плодовитостта и да се намалят ветеринарните разходи (чрез намаляване на заболеваемостта). Въпреки че това кръстосване не увеличава добива на мляко,  дори може да го намали, но може да подобри състава и качеството на млякото. Трябва обаче да се помни, че при развъждането на говеда не трябва да се съсредоточава само върху увеличаването на добива на мляко. Това се дължи на факта, че увеличаването на тази производителност се отразява негативно на характеристиките на функцията на организма.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here