Горещо лято – загуби за фермерите

1

Горещото лято е благодат за курортистите, но не е така за земеделските производители. Над 25 градуса, кравите са готови да получат топлинен стрес. Това важи и за някои растения. Втора поредна година, горещините се настаняват трайно в повечето европейски страни.

В тази връзка Европейския млечен борд публикува информация до своите членове.

От няколко месеца насам има суша в няколко европейски страни. Според службата за мониторинг на изменението на климата, юли 2019 г. е бил най-горещият месец, от 1880 г досега. Рекордите за високи температури са счупени в Германия, Белгия, Люксембург и Холандия. Сушата тревожи европейските млекопроизводители. Поради тази причина Европейската комисия обяви в прессъобщение, че земеделските стопани могат да получават по-високи авансови плащания. От средата на октомври нататък, вместо 50%, млекопроизводителите могат да искат до 70% от директните плащания и 85% от плащанията за развитие на селските райони.

 Какво се случи през лятото в някои страни:

Белгия

Поради топлинната вълна в края на юли производството на мляко и месо в Белгия е спаднало в западните и централни части на страната. На изток обаче зелените площи са по-добре запазени поради малко повече дъжд. В някои региони млекопроизводителите вече  прибягват до зимните запаси, тъй като тревата не расте поради суша.

Франция

Във Франция  регионите в центъра и в източната част на страната се борят със сушата. Животновъдите в сухи райони вече използват запасите от фураж, планирани за зимата. Наблюдава се и спад на добитъка, тъй като много млекопроизводители продават някои от животните си поради недостиг на храна. За да се противодейства на тази тенденция, в 69 отделения беше решено, че по изключение могат да се косят кафяви полета. Добивите от зърно и рапица са добри, но добивите от царевица са много ниски. Царевичния  силаж е стартиран през август, а обикновено това се случва в края на  септември.

 Германия

За разлика от 2018 г., ситуацията в Германия е много различна регионално и отчасти и локално. В някои региони вали дъжд от време на време, докато на други места от април до сега нивата са на по-малко от 60 мм / кв.м . От страна на държавата има подкрепа във федералните провинции Мекленбург-Западна Померания, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Рейнланд-Пфалц, Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония, Бремен, както и в някои части на Бавария . Там земеделските стопани могат да използват угарите или екологичните приоритетни райони (EFA) при определени условия за храна на животните.

Холандия

В Холандия фермерите също се борят със сушата, особено в източните провинции. Производителите на мляко вече трябва да купуват фуражи или да прибягват до зимни резерви. Високите цени на фуражите, особено царевицата, и „потъващата” цена на млякото водят до напрегнато финансово положение. Освен това голям брой мишки продължават да се разпространяват в северната част на Холандия. Освен,че  увреждат тревните корени, те причиняват загуба на реколтата и допълнителни разходи.

 Люксембург

След много топъл и сух юни, а също и юли с нов температурен рекорд от 40,8 градуса, през август отново падна малко дъжд. Освен това в южната част на Люксембург на 9 август е имало бурна торнадо, което нанесе значителни щети.

Добивите на реколтата от зимни култури са средни, но за летните култури изглежда по-лошо – особено ръжта и тритикалето.

Литва

В Литва сушата продължи от април до юли, което се отрази негативно върху производството на фуражи за много млечни ферми. Секторът на зърнените култури също е силно засегнат. Качеството на зърното е значително по-лошо в сравнение с предишни години. От април цените на млякото също паднаха. Повече от 2000 млечни ферми, предимно малки ферми, спряха производството си на мляко.

Очаква се тежка зима със значителна липса на храна и затваряне на други ферми. Надяват се на помощ от правителството.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. За другите страни разбрахме, но ние какво ще правим като хем сушата ни мори, хем болестите вземат животните ни или мерките са неадекватни, каквото е преобладаващото мнение – пропуснати срокове и мерки

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here