Кравите са кротки животни

0

 Кравите са кротки животно, но те просто не могат да се справят със стреса. До този извод са стигнали изследователите на поведението на кравите. Фермерите също потвърждават това и въпреки тази тяхна  кротост, нападенията от тяхна страна върху хора не са малко.

Тази година сякаш има кулминация на поредица от необичайни атаки на кравите в Германия. В Мюнхен бягаща крава настига един упражняващ джокинг мъж, повдига го с рогата си и го наранява тежко. Животното е избягало от кланица и е толкова стресирано, че полицията го спира с изстрели.

  Този случай е  сравнително лек. Само няколко дни по-рано един фермер  от Горна Бавария, е бил нападнат и убит от собствените си говеда. 57-годишният мъж е имал 60 крави и бик, които са били на открито през нощта. Явно стресирани от нещо животните нападат стопанина, които отишъл на пасището за да ги прибере в обора. Кравите го наранили толкова тежко, че той умрял на пасището.

Статистиката показва, че миналата година са отчетени  10 200 произшествия с животни. Близо 150 от произшествията са обявени за нападения от едър рогат добитък. Четири от тях завършват фатално.

В повечето случаи липсата на познания и „грешките в общуването между хора и животни“ са причината за тези инциденти. Кравите са много спокойни животни, но работата с тях не е безопасна.” – казва един фермер.

Говедата могат да бъдат опасни не само за фермерите – трябва да са подготвени и туристите по алпийските пасища.

„Когато кравите нападат хората, това е най-вече защото те се чувстват потиснати, изложени на стрес или искат да защитят член на стадо или собствено теле. Това дори няма нищо общо с агресивността“ – допълва друг фермер.

Междувременно Баварските асоциации на земеделските стопани призоваха туристите в планината след инцидентите да бъдат особено внимателни и ги съветва да спазват достатъчно разстояние, осигуряващо безопасност до пасището с животни. „Бъдете спокойни, не бягайте и удряйте кравата в  с пръчка по носа “ – това е препоръката. В Австрия Тиролската селскостопанска камара издаде листовка за това как да се държите правилно на пасищата за да не се раздразнят кравите. Заглавието е- „Пасището не е зоологическа градина“.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here