Продават ли се малки месодайни теленца?

1

Мине, не мине седмица и имаме обаждане – откъде мога да си закупя няколко малки телета от месодайни породи. Мъчим се да обясним, че това не е възможно, но обикновено не ни вярват. За да внесем яснота по този въпрос си позволяваме да поместим един материал в тази връзка, публикуван в учебника за месодайно говедовъдство – ЛИНБУЛ.

 ПРОДАВАТЕ  ЛИ  МАЛКИ  МЕСОДАЙНИ  ТЕЛЕНЦА

 Постоянно ни се налага да отговаряме на този въпрос. Отговорът винаги е еднакъв –НЕ, няма как да се продават малки месодайни теленца. Нито сукалчета, нито на 10 дни, нито на два месеца – няма как! Обикновено обяснявам защо е така. Ще го напиша тук, дано повече хора го разберат:

Първата статия в този блог беше „Какво е месодайно говедовъдство“. Още в нея подчертахме, че най-голямата разлика между млечно и месодайно говедовъдство е, че при месодайното говедовъдство кравите не се доят. Телетата бозаят млякото от майките си докато го има и докато е полезно за кравата и телето – обикновено до 6-8 месечна възраст. Ако някое теле случайно умре, това е сериозен проблем за фермера и той трябва да прави „магии“ по „закачване“ на някое чуждо теле към майката. Това е причината телетата от месодайни породи да не се продават под 6-месечна възраст.

Тук е момента да напомня, че в повечето месодайни ферми, особено в по-развитите в това отношение държави, отелванията се групират в един сезон, обикновено през пролетта. Съответно отбиването им става през есента – от Септември до Декември. Ако търсите отбити месодайни телета от Европа, ориентирайте се това да става през тези месеци – тогава предлагането е най-голямо.

Сега сигурно някой си мисли „баси глупаците, не си доят кравите“. Бих го поканил веднага да опита – повечето месодайни крави не позволяват дори да ги докоснеш, да не говорим за доене. Причината за това е следната: тази крава като теле е бозала от майка си и не е имала почти никакъв контакт с хора, съответно търпимостта й към пипания и манипулации е много ниска. При млечните породи има постоянен контакт с хора – те са източника на храна за теленцата още от първите дни на живота им и този навик остава и когато порастнат.

След всичко това вероятно се чудите защо има доста обяви за сукалчета Ангус например. Както сме описвали в „Генетика – резюме“, кръстоските първо поколение на Ангус с повечето породи предава черния цвят и са без рога. За неопитен фермер такива кръстоски могат да минат и за чистокръвен Ангус, въпреки че половината им гени са всъщност от черношарен „скелет“ например. Предполагам, че повечето подобни обяви са за черно теленце от черношарена крава, в най-добрия случай заплодена изкуствено с Ангус семе. Лично според мен обявяването на кръстоска за чистопородно животно е чиста измама – към фермера, който купува телето, и към крайния консуматор, който не получава съответното качество на месото. Естествено, възможно е някой колега да се е изхитрил да дои крава Ангус (или друга месодайна порода) и да продава теленцето й, но вероятността е много малка. С други думи, четете обявите внимателно.

Източник: ЛИНБУЛ

1 КОМЕНТАР

  1. Под месодайни телета някои разбират, приплодите на млечни крави от месодайни бици .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here