След метана идва екологична катастрофа

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие, едрия рогат добитък е отговорен за около 9,5% от световното производство на парникови газове и метан. Както е известно, метанът е един от газовете със значителен парников ефект, който предотвратява връщането на топлинната енергия обратно в космоса, която се получава в атмосферата от Слънцето. Кравите, когато се оригват и  освобождават храносмилателни газове, отделят изненадващо голямо количество метан.

 Защо?

Факт е, че кравите, отглеждани за производство на месо или мляко, ядат много трева и следователно могат да я разграждат и  смилат с помощта на микроорганизми. Стомаха на кравата може да съдържа от 150 до 190 литра вода и храна, а метеоризмът е страничен ефект от това количество растителен материал. Животните в големи количества отделят метан в атмосферата, който е вреден за околната среда.

Трябва да се отбележи, че не само кравите отделят метан. Това правят и кози, овце, биволи, камили и други преживни животни. Парниковият газ се произвежда в търбуха, първия от четирите секции на стомаха. Търбуха е дом на милиарди микроби, които ферментират храната и позволяват на животните да усвояват твърди, богати на фибри храни. Въпреки това, по време на този процес, се произвежда много водород и въглероден диоксид. Другите обитатели на търбуха, така наречените метаногени, превръщат комбинацията от тези газове в метан.

Диета срещу гени

Земеделските стопани се опитват да намалят тези емисии – предимно с помощта на животински храни, а учените добавят ленено масло, чесън, плодове от хвойна и дори водорасли, с които  да се хранят  кравите, за да намалят количеството на метана в техните храносмилателни газове. Някои учени от Университета на Пенсилвания дори генетично модифицират бактериите в червата на говедата. Подобряването на общото състояние на вида също е полезно: ваксинирането на кравите срещу конвенционалните вируси намалява тяхната смъртност, което позволява на фермерите да се съсредоточат върху увеличаване на броя на по-здравите индивиди, които ще отделят по-малко метан.

Но учените се опитват да променят самите крави. Проектът “Канада геном”, ръководен от Университета на Алберта, работи в лаборатории в САЩ, Великобритания, Дания, Австралия и Швейцария, за да идентифицира крави, които произвеждат по-малко парникови газове .

Сега в Канада започва нов експеримент. На 10 000 крави от две канадски изследователски ферми ще се измерват нивата на метана при дишането. И това ще става   ежедневно. Но това не е толкова лесно – дори  теоретично. Можете да заключите крава в специална лаборатория за няколко дни, но това ще наруши ежедневието й. Някои изследователи използват малки торбички, които обвиват главата на кравата и измерват колко метан издишва.  Учените планират да постигнат резултати чрез обикновено  кръстосване, само чрез избиране на рогати животни, които ще отделят по-малко вредни газове и ще предадат това ценно качество чрез наследяване.
Друг начин е да се ускори растежа на телетата. Това означава, че те  бързо ще стигнат килограми за клане и  по-малко ще замърсяват атмосферата по време на краткия си живот.
Третият вариант е да се подобри ефективността на стомашно-чревния тракт на животните, така че кравите да произвеждат по-малко отпадъци. Учените смятат, че това изследване е универсално и в крайна сметка може да помогне на фермерите и млекопроизводителите в целия свят, а не само в развитите страни, където се провежда това изследване. Те твърдят, че обмислят повече от 80 различни характеристики при изготвянето на своите препоръки,  не само да коригират производството на метан, но и да подобрят общото здраве. Друга важна цел обаче е да се увеличи доходното производство.

Тези промени няма да се случат за една нощ – развъждането е дългосрочна перспектива.

Земеделските производители и учени от Канада се опитват да намалят количеството метан, отделяно от кравите, с помощта на специални хранителни добавки и генно инженерство. И по този начин да спасят планетата.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не зная от къде ви хрумват подобни безмислици! Кравите ще унищожат атмосферата! Или сте идиоти, или мислите, че ние сме !
    И кой гений изчисли колко метан произвеждат кравите и как ? Наистина сте се увредили…
    Метана от петролните кладенци не пречи на никой, само кравешкия метан е вреден. Помислете върху забраната да се сади люцерна, бобови култури и да се яде червено месо, че току-виж някой се задушил в собствения си метан! Глупаци, жадни за минута слава !

    • Няма да коментирам вашата обща култура, нито да влизам в тона на изказа ви. Само ще ви кажа, че в една от най-развитите по отношение на говедовъдството страна в ЕО – Холандия, са предприети строги мерки за ограничаване на броя на кравите, с жестоки наказания. Произведеният метан от животните и изхвърлян в атмосферата е една от основните задачи, която се решава в Европейската Комисия по земеделие….Пресата и специализираните издания непрекъснато информират за постиженията в тази насока.
      От това, което сте написали, ми става ясно, че с вас няма нужда да се спори, вие сте от категорията, която има собствено компетентно мнение по всички въпроси, затова само ще ви препоръчам да следите комюникетата на ЕК по темата https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-4372_bg.htm

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here