Една история за Симентала

1

Всички знаем за консерватизма на англичаните, за техните твърди виждания и рядко стъпка вдясно или назад. Породата Симентал обаче сякаш ги пречупи и в името на бизнеса, започнаха добре да приемат тази порода. И не само това – и да я отглеждат.

Един от вносителите на животни от породата Симентал в Ирландия  през последните две години е Майкъл Бътлър. Преди това, той, е отглеждал крави с бозаещи телета, но установява, че „не се  печелят  пари от това“.

Случайно отива с негов приятел до Австрия да му купят крави за производство на мляко. Приятеля купува няколко Сименталски юници и Майкъл почувствал, че в млечния сектор – говедовъдство има ниша и за Сименталската порода.

Разбира се, преди двамата да заминат за Австрия, той прочел доста статии свързани с тази порода. Отивайки в Австрия, решава да  закупи първата си партида Симентал – няколко юници и един бик. Купил ги с цел да продаде няколко от тях. Станало така, че веднага продал  животните и се върнал в Австрия за следващите. И това вече продължава две години. Човека станал търговец.

За тези, които не са запознати с породата млечен Симентал, трябва да знаят,  че тази порода е призната  в международен план като една порода, подобна на Холщайн и Британската фризийска.

Австрия е в центъра на господството на Симентала в Европа, като 90% от стадото и е чист Симентал. Според информация, породата е също  номер едно при кръстосването на млечните породи крави. В Австрия средното производство през 2018 г. за контролираните крави от породата  е 7 713 кг при 4,13% мазнини и 3,42% протеин.

„Производството на мляко е много добро. Фермата, от която е  този бик е със средна млечност от  10 000 л, а майка му е дала средно 12 000 л / лактация “,

Освен това породата Симентал е добре известна със своето дълголетие. Средните  лактации са  осем. Обикновено в една ферма се отглеждат около 50 крави и се грижат много добре за тях – като за деца в детска градина. Освен това, Симентала са изключително послушни животни.

Майкъл обясни, че има „все повече фермери да идват при него с интерес да  закупят Симентал. В Австрия има продажби; но те по никакъв начин не са като тези в Ирландия.

„Всяка крава се води в бокса  с въже,  една  по една. Продажбите не са всяка седмица, както в Ирландия. Обикновено имат определени дати в различно време на годината.  Добивът  трябва да бъде над 7500 л и процента на маслото и протеина да е висок.

След закупуването , животните трябва да бъдат събрани от фермите, поставени под карантина и след това транспортирани до новите ферми.

 „По-голямата част от момчетата, които идват при мен и търсят  юници, са млекопроизводители или нови производители на млечни продукти. Обикновено искат юници, които ще се отелят почти веднага.“, казва  Майкъл.

„Много земеделски производители се страхуват да променят системата си и да преминат от една порода в друга. Въпреки, че някои от фермерите, които ги купуват от мен, преминават към 100% Симентал “, заключи Майкъл.

 

1 КОМЕНТАР

  1. “За тези, които не са запознати с породата млечен Симентал, трябва да знаят, че тази порода е призната в международен план като една порода, подобна на Холщайн и Британската фризийска.”
    Мишо, хубава е статията, но, моля те, не пиши подобни небивалици!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here