Млечният удар – 2009 г

0

Преди десет години хиляди млекопроизводители от Европа излязоха на улиците и разляха в нивите си 3,5 милиона литра мляко.
Всичко това бе продиктувано от ниските изкупни цени на млякото по него време. Стачката беше абсолютно важна и показа на всички, че фермерите са в състояние да спрат доставките на мляко на европейско ниво.

Европейските представители на производителите на мляко през последния уикенд отбелязаха десет години от тази велика стачка на фермерите. Те сътвориха и сега голяма акция с над 1000 трактора на  белгийска територия. Точно както преди 10 години, когато 3.5 милиона литра мляко бяха излети в нивите, и сега млекопроизводителите от цяла Европа се събраха пак с трактори, за да демонстрират срещу все още несправедливите, неустойчиви цени на млякото. Освен това е имало и много фермери от други селскостопански сектори, които също демонстрирали срещу нелоялната, неустойчива селскостопанска политика.

Борис Гондуин – член на УС на млечния борда е казал::
– „Този ​​уикенд сме тук във Франция, в Нормандия, за десетата годишнина от Млечния удар. Това бяха вълшебни моменти, но също беше много тежко и аз наистина не желая това да се повтори, но стачката беше абсолютно важна и показа на всички – политици, потребители, други земеделски производители – че можем да сме солидарни и че ако не сме съгласни с цената на млякото, ще спрем доставката на мляко в някакъв момент и на европейско ниво. Борбата заедно е единственият път напред за по-доброто и начин срещу намаляването на земеделските производители, което наблюдаваме от години “.

Сиета ван Кеймпема, вицепрезидент на ЕМБ, се е обърнала към днешното поколение производители на мляко с думите –
Погледнете какво се е случило във вашата ферма през последните 10 до 20 години. Погледнете доходите си, положението на вашето семейство, часовете, в които работите, и колко социален е животът ви. Ако видите, че животът ви не се е подобрил, въпреки, че сте работили толкова много, присъединете се към фермерите, които искат да променят нещо.То е във ваш интерес, което съответства и на интереса на много други международни фермери.  Ставай, ако си земеделец! “


Какво споделиха сега участниците в стачката преди десет години:


Германия: Стефан Ман, федерален председател на BDM ” Изглежда, че невъзможното е станало възможно: Всички обичаме да си спомняме с гордост действията на нашите млечни фермери преди 10 години., В края на май 2008 г. тогавашният ни председател Ромуалд Шабер във Фрайзинг, каза на 15 000 с нетърпение чакащи фермери за началния сигнал, че сега се преустановява доставката на мляко. Следват девет дни, изпълнени с безпрецедентна ангажираност, високи емоции и нарастваща безпомощност на млечната индустрия, доставката на мляко бе почти преустановена.
Една година по-късно, през есента на 2009 г., започна втората разгорещена фаза на протестите, този път не водена от нас в Германия, а от нашите приятели от съседните ни страни.”

Италия: Роберто Кавалиер, член на борда на EMB и председател на италианската асоциация
Заедно се борихме за справедлива цена. Млечната стачка по това време беше нашия отговор на провалената европейска политика. Така че, спряхме производството си, за да изискваме по-справедливи правила за пазара на млечни продукти.

Люксембург: асоциация на млекопроизводителите LDB
Много люксембургски фермери бяха много мотивирани и се присъединиха към стачката. Мнозина  изхвърлиха млякото от фермите си и също толкова много  бяха с тракторите си. Точно толкова впечатляваща, колкото и солидарността сред млекопроизводителите, беше и солидарността на населението с млекопроизводителите. Много от тях бяха готови да преосмислят навиците си за покупка и да пазаруват по-съзнателно. 

Австрия: Ernst Halbmayr, ръководител на проекта Faire Milch
Бях там, когато през юни 2008 г. хиляди млекопроизводители на поле във Фрайзинг в Германия чуха думите на Ромуалд Шабер: „От утре вече няма да доставям мляко“. Вечерта свикахме заседание на борда в Австрия и решихме да участваме незабавно. За мнозина това със сигурност беше най-емоционалното смущаващото време от съществуването на производителите на мляко. Който не е бил там, не може да си представи, какво вълнуващо време беше това. Днес всеки знае как се е държал по това време и всеки има своя история.

Швейцария: Вернер Лохер, секретар на BIG-M
Млечната стачка в Европа беше чудесен пример за селска солидарност. С различните действия успяхме да алармираме широката общественост зазлоупотребите на пазара на мляко. За съжаление, рамковите условия не са се променили съществено оттогава. Все още има нужда от EMB! Ние швейцарците сме горди, че сме част от това голямо европейско движение EMB.
източник: ЕМБ

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here