Определете загубата на бременност с тези 4 лесни стъпки

0

Всеки фермер от сектор мляко е изпитвал  това потискащо чувство, когато разбере, че крава, която веднъж е била бременна, изведнъж се проявява като „празна.“ Това не е обезкуражаващо чувство, но  загубата на бременност може да се превърне в снежна топка с  дългосрочни финансови последици.

Загубите за фермата при такива случаи /да ги наречем ранни аборти/ идват от намаленото производство на мляко, повишения процент на незаплодени животни, увеличаването на разходите за сперма, ветеринарните разходи и др. Тези разходи идват от по-малкия брой животни за продажба с и увеличените рисковете за здравето на стадото и от потенциална нужда от закупуване на разплоден материал.

Според Алън Ели, професор по репродуктивна биология, безплодието произтича от метаболитните нужди на лактацията, когато кравите прехвърлят хранителните ресурси към производството на мляко, вместо да подготвят яйчниците и матката за заплождане и бременност. Това понякога може да направи трудно и самата  бременност.

За да ви помогне да  имате поглед върху репродуктивните процеси в стадото, професора предлага няколко съвета:

  • Разработете и изпълнявайте стандартна оперативна процедура за откриване на еструс от 17 до 24 дни след осеменяването.
  • Диагностицирайте животните за бременност от 28-ия до 35-тия ден. Това ще ви позволи да синхронизирате и повторно осемените  „празните” крави.
  • Не забравяйте да наблюдавате активността на еструса при крави, които са бременни на 28-35 ден. Наблюденията за интензивен еструс може да не са възможни, но се препоръчва използването на маркери за опашката или монитори на активността за идентифициране на подгрупата от бременни крави, които ще загубят телето си.
  • Проверете отново бременните крави около 60-ия ден от бременността. Почти всички очаквани загуби от бременност ще са настъпили до този момент, така че, можете да идентифицирате и повторно да осемените отново всички „празни” крави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here