Време е, те се завръщат

0

Връщайки се 100 години назад, сме чували как нашите овчари са карали овцете през зимата в Беломорието, а напролет се връщали със стадата по родните места. Вероятно тогава и у нас е имало ритуали по посрещането и изпращането. Скоро писахме как в Испания и Швейцария в началото на лятото изпращат стадата в Планината. Лятото мина, сняг има вече в Австрия и Румъния и дойде време стадата да се върнат по оборите. Връщането, е ритуал за местните и наблюдаван през последните години от много гости и туристи.

През последната събота стана последното завръщане на животните в кантона Апенцел Аузерроден.  Многобройни посетители присъстваха на спектакъла. Те още в 9 часа заеха двете страни на пътя по който щяха да минат животните. Разбира се, всеки  държеше мобилен телефон или камера в ръка.

Колоната от животни по традиция от години  винаги се води от група кози от Апенцел, придружени от момче и момиче в традиционни костюми

Първата коза задължително трябва да е без рога. Момичето е облечено в костюм на сини райета. Момчето на  лявото си рамо  носи  дървена кофа за доене, долната страна на която е украсена с малка кръгла картина. След козите вървят  три крави, носещи тежките звънци с богато украсени каишки. Трите камбани, настроени в шести, седми и осми обертон, са гордостта на селското население от двете страни на Сантис. Най-важната задача на четиримата кравари, които вървят зад кравите, е да пеят и да чукат по камбаните.

Зад четиримата селяни в носии маршируват останалите животни: крави,  телетата, красиво украсеният бик и конят. Следва двуосна дървена количка, на която може да се види цялото оборудване, което преди е използвано  за производство на сирене и масло.

Големият спектакъл на алпийското спускане завършва с фермерски пазар. Специалитетите от колбаси и сирене Appenzeller се предлагаха на повече от 50 сергии.
Продавачи предлагаха храна, дрехи, дрънкулки и ръчно изработени творения от различни материали на туристи от близо и далеч.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here