Икономика на млечните ферми – как го правят в САЩ

0

Преди повече от 20 години пренощувахме в хотел в Германия, в гр. Хесен. Пред хотела имаше едно табло на което пишеше, че в този хотел употребената вода се използва отново. Ставаше дума, че топлата вода при къпане се използва за затопляне на бойлерите, пречиства и използва отново. От хотела отидохме на една ферма, където ни каза, че голяма част от енергията за отопление се произвежда от топлото мляко след доене.
Тези примери в днешно време не впечатляват никои, но навремето си беше хит. Какво правят фермерите от САЩ за да могат техните млечни ферми да са рентабилни.

Една млечна ферма в която се отглеждат 600 крави, изразходва повече от 1,2 милиона долара годишно за закупуване или производство на фураж. Фермера използва 13 различни рецепти  всеки ден. Зарежда се достатъчно фураж за да стигне за целия ден. След 24 часа се събират остатъците от фуража.. Остатъците  се претеглят и количеството фураж на следващия ден се коригира в зависимост от това какво всъщност са консумирали  кравите, за да се намали количеството хранителни отпадъци. Суровият фураж се компостира. Все пак е нещо, ако сме сложили един килограм повече от това което може да поеме кравата. Стават 600 кг на ден. По 30 дни, равно на 20 тона. За една година 240 тона.

Складовете  на фермата разполагат също с големи площи за съхранение на  хранителни продукти, много от които са странични  на други селскостопански процеси. Например, цитрусовата каша, която преди се изхвърляше, сега се превръща в гранули и се използва като хранителна съставка. Нестандартните, но добри соеви остатъци също влизат в дажбата на кравите.

В тази ферма, а и в други, в които се отглеждат над 600 бр крави,  водата се използва най-малко четири пъти. Когато млякото идва от доилната зала, то е топло – с температурата на тялото на кравата. Водата се използва за охлаждане на млякото, преди да попадне цистерната, където се съхранява и охлажда още. Тази вода, която охлажда млякото, но не влиза в контакт с кравите, след това се използва,  като питейна вода за добитъка.

Остатъчната питейна вода, която може да съдържа урина, се събира в голям резервоар  за съхранение на отпадни води и след това се използва по два начина. Първият – използва се за почистване на обора от торта и мръсни отпадъци. А вторият – държи се в резервоара, докато не бъде „изпратена” за напояване на културите, които от своя страна ще растат и ще заемат своето място в храната  на говедата.

Малките  телета се отглеждат в отделни къщички. Почвата под тях и около тях е покрита с чакъл, което допринася за отводняване, осигурява чистотата на зоната на клетката и намалява броят на болните телета.

Всяко ново теле получава под от свеж, дезинфекциран чакъл. Веднага след като телето се изнесе от бокса, чакълът се отстранява и служи за покриване на алеята.

Това са само няколко от начините, които млекопроизводителите използват за повишаване на рентабилността и разумно управление на бизнеса си, а има още много подобни.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here