Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди: Кога, какво

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете за да сте актуални са само 120 секунди!


Беларус: както вече писахме, Беларус завърши на 100% преустройството на говедовъдните ферми и сега започва да дои мляко и подобрява селекцията. Резултатите за първото шестмесечиe на тази година са впечатляващи.

За този период Беларус е изнесла млечни продукти на стойност 1,1 милиарда долара на външни пазари, което е с 12,6% повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо за горния период на чуждестранните пазари са продадени 1,15 милиона тона млечни продукти. Основният двигател на растежа на предлагането е сиренето. Това се налага поради съществуващите в момента ограничение за доставки мляко на прах за Русия.


ИНДИЯ: Правителството на Индия, водено от премиера Нарендра Моди, започва кампания за ваксинирането на повече от 500 хиляди животни в окръг Матура. Тази програма е предназначена за преодоляване на заболявания като шап и бруцелоза, които засягат главно добитъка. Тези заболявания засягат производството на мляко и износа на животински продукти, в резултат на което Индия годишно губи до 3.5 милиарда лева.

Тази програма ще започва на 11 септември и ще продължи шест месеца, включва ваксиниране на добитъка поне два пъти годишно.

Длъжностни лица от правителството на Индия заявяват, че впоследствие инициативата ще се разпростре върху цялата страна.
“За да се премахне напълно болестта, всички разходи ще бъдат поети от централното правителство” – заявиха служители.


САЩ: Tyson Foods, най-големият производител на говеждо месо в САЩ, договаря много милиардни инвестиции с казахстанско  производство, което ще позволи на американската компания да навлезе на китайския пазар, заобикаляйки повишените мита на Китай върху американските селскостопански продукти

САЩ са световен лидер в производството на говеждо месо, обаче продажбите в Китай вече са неизгодна позиция, тъй като Пекин въведе 25-процентова такса, с което общото мито върху вноса на американско говеждо месо в Китай достигна 37%. Стойността на износа на говеждо месо от САЩ в Китай падна със 17 процента  през първото тримесечие.

Между САЩ и Казахстан се обсъжда строителството на завод за месо в Казахстан с инвестиция от 120 млн долара. Това ще бъде част от потенциалната обща инвестиция, която може да достигне няколко милиарда долара, с амбиции за увеличаване на производството до 5 милиона тона говеждо месо годишно. Очаква се САЩ да произведат 12,4 милиона тона говеждо месо тази година срещу 480 хиляди тона в Казахстан, според американското правителство. Сега Казахстан харчи прилични суми за подобряване на генетиката на популацията си от говеда. Хиляди говеда от породите Ангус и Херефорд  са доставени  от Съединените щати, Канада и Австралия.


КИТАЙ: Един китайски град, Нанинг, се върна към нормирането на продажбите на продукти и контрола на цените, за да оптимизира пазара на свинско месо, тъй като броят на животните намалява поради ASF, а цените се повишиха до рекордни нива,. Най-скъпите свински ребра не трябва да се продават  над 34,5 долара за половин килограм и всеки клиент има право да купува само 1 кг свинско месо. Мерките са насочени към контрол на нарастващите цени до възстановяването на производството на свинско месо в Китай. Тази стъпка показва отрицателните ефекти на африканската чума по свинете в Китай, за която за първи път беше съобщено преди около година.


 АВСТРАЛИЯ:С петиция, земеделските производители искат да убедят австралийското правителство да не етикетират с термина “мляко”, продукти които не са изготвени от натурално мляко. Досега в Австралия бе възможно продуктите от соя, ядки, кокос и ориз да носят термина “мляко”.

Австралийските фермери искат да попречат на потребителите да вярват, че продуктите на растителна основа имат същата хранителна стойност като млякото. След като беше забранена в страни с развита млечна промишленост, като Франция, Канада и САЩ, и в Австралия вече е договорено да не се употребява думата “мляко” за продукти с друг произход.


АВСТРАЛИЯ: необичайна контрабанда в Австралия.  Хванати са двамата мъже, които са се опитали да внесат в страната сперма от датски прасета, съхранявана в бутилки от  шампоан. Заради нарушения на строгите австралийски правила за внос на стоки от животински произход, тези мъже са осъдени  на две и три години затвор. Според съда, мъжете многократно контрабандирали животинска сперма от Европа в Австралия за период от няколко години, която след това се използвала и при развъждането.


.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here