Ферма – ЗП М.Михайлов – с. Драчево – след две години

Формулата на успеха на семейство Михайлови.
– На първо място, че цялата фамилия Михайлови живеят и работят във фермата. Мишо се занимава с цялата администрация – проекти, документи, контрол на работата, преговори с фирми, фирмички и търговци. Дъщеря му Пламена, движи счетоводството и работата в мандрата. Синът Димитър, независимо, че е завършил престижен университет в Германия, също работи за фирмата и се занимава изцяло с търговската дейност, продажби на готовата продукция и маркетинг. Съпругата Мартина в свободните си часове води селекцията на стадото и малките телета. Също така, попълва  десетките нужни и ненужни тетрадки, които се изискват от проверяващите. На зетя е дадена /както му е реда/ най-тежката работа – той е на тракторите и останалата техника.
Не е необходимо да казваме, че всички мероприятия по селекцията се изпълняват, че дажбите се правят по рецепти, случните планове се правят по програма.

Обещахме също отново да посетим фермата и разкажем за новите неща. Това стана преди няколко дни, когато присъствахме и на обучението по говедовъдство на фермерите от Бургаска област. С пристигането ни направи впечатление високата, опасваща имота ограда. В България не може без ограда, един път ти завиждат, като видят какво си постигнал, втори път – се опитват да откраднат нещо и трето дори да ти напакостят.
На фермата се сблъсквали и с трите варианта и решили за да са спокойни да си построят оградата. Разбира се, че от това  пострада производството и икономиката на фермата.
– “Тази ограда поглъща половин робот, но това не означава, че ще спим спокойно – сподели с нас Михайлов. – Но да продължим с хубавите неща. Новата мандра я построихме и вече работи, купихме и стадо овце от породата Лакон – от Франция. Първата лактация мина и като свършим разговора ще ви почерпя с овче сирене от френски овце. Малко е срамно, нали и аз съм зооинжинер  и сега да правя сирене от чужди млечни породи овце, но не можахме да опазим нашите млечни породи. След един месец започваме да агним за втори път стадото, очакваме повече мляко и повече сирене.
По отношение породните особености и управлението на стадото нямаме проблеми. Всеки ден се чуваме с колегата д-р Янко Митев от Ямбол, който е може би един от най-добрите специалисти в страната по отношение на Лакона, Мутон Шароле и Ил дьо Франс. Така че, нямаме проблеми с отглеждането на овцете. Всъщност проблемът, както почти навсякъде, е липсата на квалитетни гледачи, но този проблем си го носим от години и свикнахме с него.
И друг път съм ви казвал, че в нашата програма не са заложени върхови постижения от мляко. Ние правим така, да получаваме по възможност най-евтиното мляко. По-малко ръчен труд, по-спартански условия на отглеждане и производството на качествено мляко.

Независимо, че мандрата е с много по-голям капацитет за количеството мляко, което обработваме сега, до момента не сме купили нито един литър мляко. Цялата продукция, която изнасяме на рафтовете, е от наше мляко, получено от нашите животно, животни които са контролирани непрекъснато по отношение здравето и качеството на млякото.
Може би за читателите, ще е важно да знаят, че два пъти месечно даваме проби за модул “Мляко” и също в БАБХ. В мандрата е ясно, че пробите са ежедневни по няколко пъти. След като оцелихме точните параметри, започнахме да произвеждаме много добро сирене и кашкавал,  се захванахме с маркетинга и търговията.
Не беше лесно, но и не беше трудно. Произвеждаш ли качествени млечни продукти, купувачите идват сами. Много народ се е опарил от лошокачествени млечни продукти и сега потребителите са много взискателни и претенциозни. От наша страна също не може да има компромиси.
Най–напред решихме какви артикули ще произвеждаме. Като начало, трябваше да са най-консумираните. Краве и овче сирене, краве и овче кисело мляко, масло, краве кашкавал и прясно мляко. Както казват хората, апетитът идва с яденето, разбрахме, че трябва отворим вратата за повече асортименти.
Сега произвеждаме катък от овче мляко, което си е направо хит и извара. Бургас е голям консуматор, но без маркетинг не може. Отворихме наш магазин на централния пазар – Краснодар. Купихме също специализирано хладилно мобилно ремарке, което се зарежда с нашите продукти и в определен ден и час от седмицата то “акустира” в близките до Бургас градчета и села.Сега вече всичко е много по-покойно отколкото в началото. Хората знаят нашите продукти и ги купуват. Знаят от къде могат да ги намерят, запомнили са името им – продукти от ЗП Михаил Михайлов – с. Драчево обл. Бургас.

Знам, че ще ме питате за перспективите. Малко старомодно звучи. То всеки ден ти идва нещо в главата  и трябва да го правиш. Както се казва сме на педал 24 часа в денонощието. Сега подадохме документи за три нови проекта. Кой знае, утре какво трябва да правим.
Но такъв е живота.

Ние, нашето семейство, редовно четем говедовъд.ком и знаем, че много често употребявате израза – “сектор мляко си е бизнес, той се развива без всякакви сантименти и плач по миналото”. –  Така е. Не можем да спрем. Дори си мисля, не трябва ли да уголемя мандрата. Шегувам се разбира се, към днешния ден. Сега по-важното е да увелича броят на животните. Продукцията ни се харесва и купува. Затова трябва мляко. Ще се мъчим с наши сили да решим този проблем, но има варианти, които не са за пренебрегване – става дума за коопериране, привличане на партньори млекопроизводители – наши и чужди. Както казах ние сме от фермерите, за които фермерството е бизнес”.

Свършвайки, Мишо Михайлов ни покани в стаята за дегустация и опитахме всички деликатеси от мляко.
Не случайно употребяваме думата деликатеси. За катъка вече казахме, но овчето и краве сирене си бяха деликатес, както и останалите продукти.

За всички, които искат да вкусят набора млечни продукти на ЗП-Михаил Михайлов-с. Драчево, могат да посетят едноименния магазин намиращ се на Центарлния пазар –Краснодар в Бургас.
Бъдете сигурни, ще ни благодарите.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Харесва ми статията но не се споменава за финансовата инжекция от Д. Николов кмета на община Бургас и как ви одобряват в Държавен Фонд Земеделие без да си пращате проектите. Моля ви знаем как стават нещата в България. Живи и здрави.

  2. пълни педали! жени! за нищо не стават…нито тоя мишо , нито жена му(мартина) , пък за дъщеря им да не говорим…скоро ще ги лежим цялата им рода

  3. Скоро няма да са там банката ги е погнала с ЧСИ дори продаде тракторите да плати рентата. Николов им е вдигнал мерника праща им П. Дишков – Кела да ги офертирва в схеми но уви отказаха се отива на фалит. Бизнес с чужди пари рано или късно си отива като ЗП. Михайлов.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here