Обсъждане на всички нива

0

Нашата развъдна асоциацията отговаряща за породата Симентал и Монбелиард с председател Атанас Атанасов, макар и контролираща не голям брой крави показва, как трябва да работи една асоциация.
Симентала не е случайна порода. Това е втората по големина порода крави в света, наброяващи над 40 милиона. Фермерите, които отглеждат симентал са си направо ”националисти” по отношение на породата.
Румънците, преди години създадоха тяхна порода благодарение на Симентала, наречена Балта. Имат над 220 000 бр крави от тази порода и както се казва, тяхната организация играе важна роля за развитието на говедовъдството в тази страна. Интересно е, какво дискутират румънските говедовъди развъждащи Балта.

Затова те си насрочват ежегодна среща на отглеждащите породата Симентал. Само преди един месец се проведе Третото издание на Националния ден на породата от типа Симентал в Тургу Муреш чрез поредица от събития.
Водеща бе темата:
„Симентала е първокласната порода, с отлични  млечни продукти“. 
Представители на администрацията и животновъди са обсъждали всичко свързано с отглеждането на Симентала, отбелязвайки различните проблеми, които могат да възникнат, с единствената цел да се популяризира тази втора порода в световен мащаб, както по отношение на производството на мляко, така и на месо.
Изказванията направени по време на форума са изключително интересни.

„Добре дошли, бих казал,  не национална, а европейска конференция на Симентала, защото съм убеден, че няма друга държава, в която да се дискутира повече от нас за Симентала, разбирайте нашата Балта. Ние искаме да популяризираме породата Балта, една от най-обичаните породи в Румъния, отглеждана повече от век и половина и тя наистина носи тази добавена стойност за земеделските производители и ефективност на тези, които я държат в оборите “ – Валер Раду – директор на СИО.

Главните цели на срещата бяха: –  да се направи опит да се събере на една и съща маса официални организации за контрол на производството, развъдни организации, кооперации, организации, които работят и подкрепят всичко, което означава отглеждане на кравата. 

Директора на румънския ДФЗ, посочва подкрепата, която агенция оказва на фермерите. „В нашата страна са доставени много средства, които имат добавена стойност.  От 2007 г. до сега са внесени 26 милиарда евро и съм горд, че всяка година, от датата на присъединяването ни в ЕС до днес, годишната средна стойност на усвояването на европейските средства, отпуснати за Румъния, е била над 96%, нещо, което искаме в бъдеще.”

Д-р Йоханес Ауман, Германия: „През последният период имаше много промени, свързани главно с управлението на оборския тор и опазването на климата и голямата опасност за германските фермери в наши дни е, че дъщерите и синовете на фермерите не поемат фермите. Германските фермери са изправени пред проблеми, подобни на тези в Румъния .
Програмите за подобряване през последните 20 години се фокусират, освен за млякото и месото, върху функционалността и здравето на животните. Имайте предвид в дългосрочен план запазването на разнообразието на породата, броят на линиите, което е едно от големите предимства на вашата порода в сравнение с другите породи”.

За Govedovad.com – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here