Хигиената в оборите – задължителна, не само за комфорта на животните

0

При  отглеждането  на крави, в системата на АПК, най-тежкия месец за животно-въдните бригади, беше октомври.
Защо.
Защото през този месец трябваше да се зазимят фермите – да се почисти торта отвсякъде, да се приготвят дърва или въглища, да се дренират пътищата, да се варосат стените, опушат прозорците и още куп неща. След това идваше комисия, която правеше т.н. есенни прегледи и проверка за готовността за зимата. Едновременно с това се правеше и преглед на репродукцията от „А” до „Я”. Всичко това свършваше с анализ и разбира се, наказания и награди за най-добрите до СССР. Прегледа беше много полезно действие, и доколкото сме запознати, някои от по старите селекционери, правят нещо подобно и сега в стадата, за които отговарят в асоциацията. Но затова ще разкажем допълнително.

Сега да се върнем на белосването.

Трудно е да се извършват операции за почистване на кравите, но винаги може да се  подобри комфорта на кравите, осветлението на обора, и да осигурите дезинфекция на стените, чрез белосване и това да става поне веднъж през годината. Ако някой реши да го прави два пъти в годината, е още по-добре.

Варосването  на краварника е едно от най-важните начини за поддържане на зоохигиената. Това е страхотен метод за дезинфекция, като премахва мръсотията и осветява вътрешността на сградата. Подобрява комфорта на кравите и предпазва животните от много заболявания, разпространявани от мухи
Всеки говедовъд знае, че след зимата, на стените се наблюдават петна, петна от фекалиите и урина от добитък, но също и паяжини и изпражнения от мухи. В ъглите на стените, прозорците и вентилаторите има и големи количества паяжини. Обикновено оборите се варосват през есента, за да могат животните да влязат в хигиенизираното помещение.

Методът на варосването се характеризира с: много е трудоемък, отнема време, използва се голямо количеството вар, необходимо е оборудване за избелване, и не на последно място – свързан е с доста разходи.

Боядисването на краварника с валяк  или баданарка е най-евтиния метод, защото само трябва да си ги купите. За съжаление, това е досаден, труден и отнемащ време метод, особено за големи  обори. От всички методи, този е най-трудоемък и продължителен. Например варосването на краварник   за 50 крави с дължина 50 м х 25 м ширина × 4,5 м височина ще бъде боядисана с валяк за около 25 часа.

Другият вариант е с гръбна пръскачка. Тук проблема е честото зареждане на пръскачката и за варосване на обора за 50 крави ще са необходими 14 часа,  долу-горе толкова часа ще са необходими ако се използва компресор.

Най-добре е да се използват специализирани машини за варосване и тогава дезинфекцията може да се извърши за 4-5 часа.

Може да се наемат специализирани фирми, които извършват тази услуга.

Преди да започнем да варосваме има подготовка:
– Повърхността, която възнамеряваме да избелваме, трябва да бъде внимателно почистена, с  четка  от остатъците от говеда и мухи. Всички паяжини трябва да се свалят и грубата мръсотия трябва да се отстрани с шпатула. Прозорците, поилките, както и електронното оборудване трябва да бъдат защитени с фолио.  Най -добре е кравите да са извън обора. Задължително обаче младите животни трябва да бъдат изолирани. Варното  мляко има разяждащи свойства и може да раздразни кожата, особено при чувствителните зони. Работещите трябва да са със защитен костюм и очила.

След, като облечем защитния костюм, следва и подготовката на разтвора за белосване. Хидратираната вар трябва да се диспергира с вода в съотношение от 1 до 5.  Не се препоръчва да се разтварят големи количества вар, дължащи се на образуването на утайка. Разтвореното  мляко трябва да се използва веднага след приготвянето, тъй като бактерицидните свойства намаляват с течение на времето. Специалистите дори препоръчват – във варовия разтвор да се слага и по малко боза за заздравяване. Гъстотата трябва да е като на прясно мляко. Някои препоръчват с предимство да се използва гасена вар.

Задължително трябва да се прецеди разтвора. Ако боядисвате с четка баданарка, разтворът трябва да е по-гъст. Баданарката да е от истински косъм, а не найлон. Добре е да си намажат китките с мас или някаква мазнина преди да се  започне работа с варта, защото варта “гори” и може да ти се смъкне кожата.”

Спазвайте препоръките и хващайте четките – хигиената, където и да било – дали в обора или в къщите е мерило за културата.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here