Цена на млякото – август 2019 г

0

На практика всичко в сектор мляко започва от цената на суровото мляко. Следват  хилядите врътки за формирането на крайната цена. Ниски изкупни цени и високи цени на рафта. Колкото и да е чудно имаме и обратния случай – високи изкупни цени и ниски на готовия продукт. Ниски изкупни цени и супер ниски продажни цени на кашкавала от 7 лева за килограм, както е тази седмичната промоция на Кауфланд. Несериозно нали.

Колкото и малък производител на мляко да сме – по-малко от един процент от общо произведеното мляко в Европа, ние имаме нашите млечни продукти и нашата ниша в млечната промишленост. Много пъти сме казвали, щом живеем в голямото европейско семейство, трябва да знаем, какво се случва в пазара за мляко. Друг е въпроса, че нашите говедовъди не получават това, което трябва да получат и както се вижда балона започва да изпуска – разбирайте намаление поголовието на млечните крави.
В това няма и нищо чудно – само преди няколко дни, на голямата конференция за млякото в Истанбул, бе определено, че труда на говедовъда от сектор мляко е много по-тежък от този на миньора.

Какви са цените на суровото мляко през август т.г в ЕО.

Средната изкупна цена във всички членски на общността е 33.51 евро за 100 кг мляко. Това е с 1 цент по-малко отколкото през месец юли. Най-високи са цените за говедовъдите от Кипър.57.01 евро, Малта-50.55 евро, Италия – 39.06 евро, Гърция – 37.98 евро и др. Най-ниски са цените за Литва 25.83 евро, Латвия – 28.57 евро, Естония – 30.00 евро, Унгария – 29.69, Румъния – 28.24 евро, България – 29.72 и др. В тази редичка на пръв поглед стоим „добре”. Не трябва да се забравя обаче, че в Румъния се получава помощ от 16 евро за един тон предадено мляко, което означава 1.6 цента в плюс.
Много пъти също сме казвали, че себестойността на кг мляко има важна роля за рентабилността на фермата.

Интересни са и цифрите за цените на млякото 2018/2019 г. Цените са по високи с 2% в сравнение с 2018 г. Имаме  само осем държави, в които изкупните цени са по-малко в сравнение с 2018 г. Най-голямо е намалението с 8% за Дания и Гърция- 4%. Следват Холандия, Ирландия и Малта с -2%.
За България се отчита с 1% увеличение на цената.
Интересно е в кои държави имаме увеличение на изкупните цени – това е Италия +11%, +7% за Чехия и Словения, +6% за Франция и Унгария и др.

Разбира се най-важни за нас са цените на млякото в България.
През септември почти всички мандри вдигнаха с няколко стотинки цената на млякото. Тя се движи в рамките на 55 стотинки за кг до 75 стотинки.
На кой се плаща по 55 стотинки надолу  е ясно. Въпросът е, че тези които получават 60 – 65 стотинки много трудно ще се задържат на повърхността. Ясно е също, че млякото намалява все повече. Дори изпълнението на обвързаната подкрепа от 4 т и 2 т не плаши вече фермерите.

Така, както се развиват нещата, вероятно ще доведат до фалити за доста ферми, защото и субсидиите не могат да им помогнат за решаване на много въпроси, като работна ръка, ветеринарно обслужване, профилактична програма, административен натиск и др. Продължаваме да твърдим, че все повече се приближаваме до гръцкия модел – няколко хиляди ферми, намаляване броят на отглежданите  крави, средна млечност от 7-8000 кг, до голяма степен механизиране на работните процеси. Влизането на роботи за доене и хранене.
Как ще се стигне до това ниво, ще трябва да кажат браншовите организации, но трябва да се знае, че няма време.
Действие веднага.

 Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР