Цена на млякото – август 2019 г

0

На практика всичко в сектор мляко започва от цената на суровото мляко. Следват  хилядите врътки за формирането на крайната цена. Ниски изкупни цени и високи цени на рафта. Колкото и да е чудно имаме и обратния случай – високи изкупни цени и ниски на готовия продукт. Ниски изкупни цени и супер ниски продажни цени на кашкавала от 7 лева за килограм, както е тази седмичната промоция на Кауфланд. Несериозно нали.

Колкото и малък производител на мляко да сме – по-малко от един процент от общо произведеното мляко в Европа, ние имаме нашите млечни продукти и нашата ниша в млечната промишленост. Много пъти сме казвали, щом живеем в голямото европейско семейство, трябва да знаем, какво се случва в пазара за мляко. Друг е въпроса, че нашите говедовъди не получават това, което трябва да получат и както се вижда балона започва да изпуска – разбирайте намаление поголовието на млечните крави.
В това няма и нищо чудно – само преди няколко дни, на голямата конференция за млякото в Истанбул, бе определено, че труда на говедовъда от сектор мляко е много по-тежък от този на миньора.

Какви са цените на суровото мляко през август т.г в ЕО.

Средната изкупна цена във всички членски на общността е 33.51 евро за 100 кг мляко. Това е с 1 цент по-малко отколкото през месец юли. Най-високи са цените за говедовъдите от Кипър.57.01 евро, Малта-50.55 евро, Италия – 39.06 евро, Гърция – 37.98 евро и др. Най-ниски са цените за Литва 25.83 евро, Латвия – 28.57 евро, Естония – 30.00 евро, Унгария – 29.69, Румъния – 28.24 евро, България – 29.72 и др. В тази редичка на пръв поглед стоим „добре”. Не трябва да се забравя обаче, че в Румъния се получава помощ от 16 евро за един тон предадено мляко, което означава 1.6 цента в плюс.
Много пъти също сме казвали, че себестойността на кг мляко има важна роля за рентабилността на фермата.

Интересни са и цифрите за цените на млякото 2018/2019 г. Цените са по високи с 2% в сравнение с 2018 г. Имаме  само осем държави, в които изкупните цени са по-малко в сравнение с 2018 г. Най-голямо е намалението с 8% за Дания и Гърция- 4%. Следват Холандия, Ирландия и Малта с -2%.
За България се отчита с 1% увеличение на цената.
Интересно е в кои държави имаме увеличение на изкупните цени – това е Италия +11%, +7% за Чехия и Словения, +6% за Франция и Унгария и др.

Разбира се най-важни за нас са цените на млякото в България.
През септември почти всички мандри вдигнаха с няколко стотинки цената на млякото. Тя се движи в рамките на 55 стотинки за кг до 75 стотинки.
На кой се плаща по 55 стотинки надолу  е ясно. Въпросът е, че тези които получават 60 – 65 стотинки много трудно ще се задържат на повърхността. Ясно е също, че млякото намалява все повече. Дори изпълнението на обвързаната подкрепа от 4 т и 2 т не плаши вече фермерите.

Така, както се развиват нещата, вероятно ще доведат до фалити за доста ферми, защото и субсидиите не могат да им помогнат за решаване на много въпроси, като работна ръка, ветеринарно обслужване, профилактична програма, административен натиск и др. Продължаваме да твърдим, че все повече се приближаваме до гръцкия модел – няколко хиляди ферми, намаляване броят на отглежданите  крави, средна млечност от 7-8000 кг, до голяма степен механизиране на работните процеси. Влизането на роботи за доене и хранене.
Как ще се стигне до това ниво, ще трябва да кажат браншовите организации, но трябва да се знае, че няма време.
Действие веднага.

 Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here