1 част: Другата гледна точка – ОТГЛЕЖДАНЕ НА КРАВИ

0

Животновъдите ще трябва да свикват да четата все повече такива статии. Света се надига в защита на хуманното отношение към животните, защитниците на животни са на мода, започна се борба с въглеродните емисии и сигурно в скоро време ще има още няколко претенции към животновъдите.

Всъщност то ги има – обезроговяване, връзване, маркиране и др. нормално е отглеждащите животни да започнат да работят по тези въпроси. Като начало най-добре е да се запознаят какво се пише през последните години по тези въпроси.
Този материал е написан от компютърен специалист, почитател на природата, космоса, “примитивни” племена и индианци.


Зад стените на млечната промишленост се случват неща, за които повечето хора нямат представа. Рекламите не казват, че млякото, киселите млека и сирена са продукт на постоянни изнасилвания, злоупотреби и поробители. Знаете ли, че повечето хора мислят, че кравите произвеждат мляко просто така, през цялото време? И че вимето им може да се спука, ако не вземем това мляко?
Глупости.
Кравата произвежда майчино мляко, за да храни своeто малко телеПо същата причина като човек и всеки друг бозайник. Кърмата се произвежда в организма на майката само след раждането на бебето. Няма теле, няма мляко.

Така че, за да се произведе кърма, първо трябва да се заплоди кравата. Виждате пасище и весела крава, която играе с щастлив бик?
Не, не е така.
Кравите се заплождат изкуствено. Просто вземате семето на бика и го внасяте с метален инструмент във вагината на кравата. След това изваждате екскрементите от ректума на кравата и притискате матката, за да увеличите смукателния капацитет.

Всичко това е болезнено и стресиращо. Как се нарича в човешкия свят?
Изнасилване?
Или е нещо друго?
За да осигурим производството на кърма (имайте предвид, че търговците никога не казват “кърма”, за да не предизвикват нежелани асоциации), първо което трябва да направим, е да изчакаме да се роди телето.

Преди и след раждането на теле, естествено започва образуване на кърма от тялото на кравата. Добре, имаме нужда от това. Вимето е  пълно.  Но  искаме  да продаваме в магазините. Какво става с малките?
Телетата във фермите се иземват насила от майките им, почти веднага след раждането, така че, вместо тях да могат да бъдат прикрепени доилни апарати.

Насилствената  раздяла на телето от  майката предизвиква както силен стрес, така и страх, който кравата изпитва многократно през целия си живот. И все пак, връзката между майката и телето е най-силната връзка в природата, особено при бозайниците.
Има случаи, когато кравата вика телето си в продължение на няколко дни или дори бяга, отчаяно да търси телето си.
Причината, поради която телетата се махат толкова бързо, се нарича „хуманна“, защото след няколко дни то ще има много по-силна връзка с майката и по-късната раздялата ще бъде още по-стресираща. След разделянето, телетата отиват в къщички с по-малко от 3 квадратни метра за два месеца. Там се хранят с високо концентриран изкуствен заместител. Те често получават тази храна в кофа, така че, имат неудовлетворен смукателен рефлекс. След това преминават към солидна диета (четири месеца по-рано от естествената), но концентрираните гранули често причиняват храносмилателни проблеми, остра диария и инфекции. Телетата, които биха пили естествено кърма 16 пъти на ден, се хранят изкуствено само два пъти на ден.

следва продължение…..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here