2 част: Другата гледна точка – ОТГЛЕЖДАНЕ НА КРАВИ

0

Условия на живот

Ако телето е женско, то е обречено на същата съдба като майка си – като млечна крава, тя ще издържи робството, ще я изнасилват цял живот и в крайна сметка ще бъде заклана. Мъжките се озовават в месната промишленост много по-рано, защото са безполезни за млечната промишленост, а месото им – телешко – е известно с необичайния си вкус.
Междувременно кравите живеят в много малко пространство, което често им пречи да се обърнат, да ходят или да стоят удобно. Това води до много слаба мускулна маса и много заболявания, които трябва да бъдат потиснати от синтетична диета, пълна с химия и антибиотици. Телетата се колят мършави на възраст от няколко месеца. По време на живота си, те могат да виждат само слънчева светлина на път за кланицата.

Цикълът на раждане – лактация – заплождане се повтаря, докато машината за мляко нарушава метаболизма, черният дроб, матката отказва да работи от прекомерен стрес. Кравите, които имат естествен живот 25 години, със способността да произвеждат майчино мляко до девет години, живеят в големите ферми само от четири до пет години. Това е резултат от условията, в които живеят – стрес, почти няма жизнено пространство на бетонния под и собствените  изпражнения, наранявания, евтина храна с антибиотици и хормони.
 Подобно отглеждане прави кравата податлива на болести – главно мастит, инфекция на вимето, която се среща при всяка трета  крава. Често срещани са и заболявания на копитата от постелята, напоена с урина и фекалии. Хормоните и антибиотиците се предават и на кравето мляко и месото. Месото на млечните крави е твърдо и най-често се използва за хамбургери.

В някои стопанства  кравите имат много по-лоши условия на живот. По света са документирани огромен брой случаи на физически наранявания, побой, прилагане на токови удари, изгаряне, рязане на опашка и др. Младите бикове и непродуктивните млечни крави отиват в  кланицата. Кравите, които виждат небето за първи път в живота си, са натъпкани  в камиони, където обикновено им липсва храна или вода.  Страхливите и упорстващи  животни биват  налагани или намушквани с остри предмети в задната част на тялото. Кравите уринират директно под собствените си крака. Със сигурност можете да си представите, какво ще прави животното в многото часове в летните горещини.

 Кравите чакат по-дълго прерязване на гърлото и до половин минута след това кървят на живо. Преди това животните обикновено се убиват чрез изстрелване на метален клин  в мозъка. Тоест, ако работникът удари точно. Не е лесно да се запази животното спокойно. Според Европейската комисия 5-10% от кравите не са зашеметени по този начин и остават в съзнание. Въпреки това, дори последващо прерязване на гърлото понякога не е успешно от  първи път,  трябва да се повтори и болката да се засили. След като бъде заклано, животното виси надолу с главата и умира от кървенето.

Мислите ли, че е по-добре да купувате мляко от биологични ферми?
Био млякото също идва от крави, които се отглеждат с цел печалба. И тук една крава се опложда насилствено и е принудена да дава неестествено количество мляко. Дори в биологичните ферми телетата се извеждат насила от майката, веднага след раждането и след няколко месеца се убиват за месо или се продават в кланица.
Това не е размножаване.
Това е производство.
В млякото на млечните крави се добавят хормони, за да се увеличи производителността на мляко до 20 пъти повече от естествената. Кравата трябва да произвежда 30 – 60 литра мляко на ден. През 1989 г. производството е 11 литра, през 2012 г. вече 21 литра. Естественото производство е само 5 – 6 литра на ден. Така организмът на кравата изразходва цялата енергия за производството на мляко за сметка на здравето.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here