Преработено сурово мляко – до 30 август 2019 г

0

Преди да прочетете анализът, относно преработеното мляко, до края на месец август, тази година, отново искаме да напомним на нашите читатели за следното:

 Издаваната ежемесечна справка от агростатистика, относно млякото, се отнася само за влязлото и преработеното от мандрите сурово мляко. В тези количества влизат също закупените сурови млека от други страни. Ето защо по тази справка не може да се направи точен анализ за производството на мляко. По същия начин стой въпросът и за млеката получени от овце, кози и биволи, защото цифрите са общи за трите вида млека. По отношение на произведените млечни продукти и предлагането им на българските пазари, анализите не могат да бъдат точни, защото в цифрите влизат млечни продукти и тези с добавени растителни мазнини, от които една част се изнасят зад граница. Например с растителни мазнини имаме произведени в повече от същия период за миналата година с 434 т продукти. Но не знаем колко са изнесени в чужбина. Нашите анализи показват,че употребата на такива продукти намалява у нас. На рафтовете има ограничени видове такива продукти и освен това цените им започнаха да се приближават много до млечните продукти в промоция.

За осем месечния период са преработени общо от всички видови развъждани животни у нас-крави, овце,кози и биволи 474 741 т. мляко – наше и внос. Което е с 1335 т по-малко в сравнение с миналия период. При кравето мляко имаме намаление с 1732 т. От биволско, овче и козе мляко в мандрите са влезли 32 887 т мляко, което е с 397 т в повече от миналия период. Въпреки това, производството ни е смешно малко имайки в предвид отчетените данни за Гърция например, където през 2017 г е преработено 730 000 т овче и козе мляко и произведено 125 000 т само овче сирене.

При кравето мляко, през август сме преработели повече краве мляко отколкото през август миналата година с 1710т, но в сравнение с юли т.г. е преработено с 1700 т по-малко. Интересна е тезата на говедовъдите от млечен сектор, че големите горещини са изсушили естествените пасища. По начало не е възможно на нашите пасища да се разчита толкова много имайки в предвид тревостоят им и климатичните условия през последните години. Само едно почистване  правят  подходяща за млечни крави.

Какво ще се случи. Съвсем нормално, на много говедовъди от Ямболско нервите не издържаха – в този район много трудно се работи – няма кланица за говеда, няколко мандри, липса на местни пазари, зона непрекъснато ограничавана по отношение на болестите по животните.
Ясно е, че след изпълнение на задълженията си доста ферми ще прекратят дейността.
При тази ситуация млякото също ще намалее, а движещите се цени на млякото и сухото мляко в Европа, макар и бавно вървят нагоре, вероятно ще са над нашите възможности за закупуване мляко от там. Това означава, че нашето мляко най-после ще получи достойна цена и тези, които оцелеят, ще могат да развиват млечно животновъдство.

При овцете и козите, все повече се приближаваме към Полша, Унгария и Чехия и не е лошо нашите експерти отсега да се запознаят какво се прави там.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here