Директни плащания в Полша

0

Фермерите в ЕО с нетърпение очакват субсидиите, които им се полагат. Още повече, че тази година поради лошите климатични условия е прието изтегляне напред даването на помощите.
След вземането и изпълнението на това Решение, следващият важен въпрос е, каква ще е ставката за глава животно при различните мерки. У нас също служителите на ДФЗ и Министерството правят всичко възможно за по-бързото оформяне на административната част от документите и фермерите да си получат парите. Много пъти, на сбирки се говори, че едва ли не у нас субсидиите са най-ниски. Цифрите обаче говорят, че поне в бившите държави от източния блок има равнопоставеност.

В Полша вече са готови с проектонаредбата за подпомагането на фермерите. Понеже страната не е във валутен борд, важно е каква ще е котировката на еврото спрямо злотата. Оказва се, че тази година ситуацията е благоприятна за страната. По-високият курс на еврото дава финансова изненада на земеделските производители равняваща се на 0.4 милиарда злоти в повече. Това ще направи директните плащания през 2019 г. да са по-привлекателни.
Второ, приходите на производителите ще бъдат увеличени чрез авансово изплащане, което ще започне от 15 октомври. И най-важният въпрос е какви ще са ставките в Полша, за техните фермери. Нашите, могат само да коментират.

Директни плащания 2019 г. – колко и за какво? /предложения/

Плащане на площ  71 лв /хектар
Плащане за говеда  19 лв/бр
Плащане за млечни крави  49 лв/бр
Плащане за овце  16 лв/бр
Плащане за кози  56 лв/бр

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here