Фермерите не издържат

0

ВНИМАНИЕ!
Фермер, вплетен в дългове, затрупан от непрекъсната работа, често погрешно обвинен, обезнадежден пред трудности, сам в беда, без подкрепа, той избира да сложи край на живота си. Това е тъжната, страшна история на фермерите във Франция. Според организацията Mutualite Sociale Agricole MSA, всеки ден френски фермер се самоубива.

Черната поредица от самоубийства на френските фермери често е тема табу. Реалността излезе жестока, опустошителна на повърхността, в края на септември 2019 г., когато организацията, занимаваща се със задължителна социална защита на селскостопанските служители,  разкри пред пресата във Франция смущаващи цифри, които разкриват, че всеки ден във Франция се самоубива  фермер.

Тази година до края на лятото 605 фермери са избрали да приключат дните си, 274 от тях са били над 65, а от 5-те фермери, които прибягват до този фатален жест, 4 ма са мъже.

Коефициентът на самоубийства сред фермерите ще бъде с 20% до 30% по-висок, отколкото сред останалите работещи групи. Икономическият натиск е силен, но не само финансовите резултати тласкат някои земеделски производители да поемат непоправимото. Пренебрегването на земеделските производители, тяхната работа, несправедливото им обвинение в отравяне на продукцията, липсата на увереност в утрешния ден, нестабилността на цените, загубата на стопанството им, силната умора кара френските фермери да се откажат от живота си.

Според MSA повечето самоубийства са регистрирани сред млекопроизводителите.

Френските журналисти написаха историите на самоубили  фермери,  победени от неприятностите.
51-годишният Реймънд, животновъд на крави в Атлантическата Лоара, приключи дните си в 5 часа сутринта във фермата си. Той бе обременен от финансовите затруднения и от дълговете, които беше натрупал, за да разшири фермата си. Друг 47-годишен фермер в Мейн и Лоара, основал млечната си фермата си през 2000 г. Затваря фермата си  през 2011 г., тъй като нямал пари  за да отговаря на новите санитарни стандарти.  И той избира да закрие сметките си в този свят.
Тъжна е и историята на фермера Жан-Пиер, развъдчик на млечни крави в Морбиханския залив. На 46 години  се простреля в сърцето. Ръководи млечната ферма заедно с брат си, но с края на квотата през април 2015 г. двамата братя се озовават в големи финансови затруднения.

Поредните драми в селскостопанския свят във Франция привлякоха вниманието на всички, включително на филмовите продуценти. В края на септември 2019 г. във Франция излиза филм с тази болезнена тема със заглавие „В името на земята“. Главният герой на филма е фермер, вплетен в дългове , който потъва всеки ден в депресия и в крайна сметка избира да сложи край на живота си.

Във Франция бе създадена аварийна телефонна линия, само за земеделските производители, където те могат да поискат помощ и където им се предлага съвет, тъй като отказът от живот не е решение.

Източници: DW

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here