Михаил Михайлов: Анализ – Броят крави

8

Всичко започва от количеството. Вторият закон на материалистическата диалектика казва:
Натрупването на незабележими, постепенни количествени изменения в определен за всеки отделен процес, по необходимост довежда до съществени, коренни, качествени изменения, до скокообразно преминаване от старото качество към ново.

Това го пишем, защото, като прочетете нашия анализ относно броя на кравите, ще се уверите, че в момента сме на следващия етап на развитието на нашето говедовъдство. Определено трябва да се каже, че прехода вече мина, никой няма вече нито да ни съжалява, нито да ни помага. Борбата за оцеляване ще бъде жестока.

Какво показват цифрите по отношение броят на кравите, от току що публикувания на 08.10.2019 г бюлетин на Агростатистика. Цифрите са към 01.11.2018 г, но това не пречи да се направят съответните изводи и коментари.

Едър рогат добитък – говеда.

Съвсем нормално броят на говедата да намалява с 2.5% в сравнение с 2017 г. а в цифрово изражение това са 13 624 бр.
Броят на кравите намалява с 2.3% или 7 873 бр. Ясно е, че намалението е при кравите за мляко, където за една година са отпаднали 18 001 бр. крави.

Ако продължаваме с това темпо от наличните млечни крави 234 055 бр, след десет години ще останат едва 50 000 бр. Колкото и  шеговито да звучи това, не е невъзможно да се случи. При необходимост от ремонт на стадото, в най-добрия случай от 25% ще е необходимо да влязат поне 58 000 бр. юници. Имаме налични, съгласно статистиката едва 14 981 бр юници и то за двете направления – млечно и месодайно. Подобна е ситуацията и в момента.

В най-добрия случаи в стадото, тази година ще могат да влязат не повече от 30 000 бр. юници.

От намалението на кравите следва и закриването на ферми.
Имаме 27 200 бр стопанства, в които се отглеждат крави. Намалението им за една година е в рамките на 16.8%.
Стопанствата в които се отглеждат крави са 25 600 бр, фермите в които не се отглеждат крави са 1600.
Стопанствата в които се отглеждат млечни крави са 19 154 бр. а в тях се отглеждат 234 000 крави.

Интересното е, че през Модул “Мляко” минават не повече от 3500 ферми, отглеждащи около 160 000 крави. На практика това са кравите, които дават стандартното мляко.

Въпросът  е, млякото от останалите 74 000 крави, къде отива – в мандрите ли, за лични нужди на семейството или в сивата икономика.

Както и през миналата година нараства единствено броят на стопанствата, които отглеждат над 100 крави – +8% с общ брой отглеждани крави от 78 000 бр крави. Или средно по 193.7 бр. за всяка от 382 те ферми стотнички.

Най-голям е броя на отпадналите стопанства в категорията от 3 до 9 – 38.1% и тези от 10 до 19 или 25.1%.

Тук интересното е, че SWOT анализа показа, че най-устойчиви са малките стопанства.

При групата ферми отглеждащи от 20 до 49 крави също имаме редукция от 9.3%. Най-голям брой крави се отглеждат в Южен централен район – 67 573 бр в 8808 стопанства. Следва Югоизточния район с 45 209 бр крави и 1913 стопанства. На трето място, колкото и чудно да е на някой, се нарежда Северозапдният район с отглеждани 36 585 бр млечни крави. На последно място е Югозападния район с отглеждани 17 355 бр крави.

За месодайните крави няма никаква информация, но пък цифрите за категорията други крави са много интересни. Техният брой е 106 763, което е с повече от 10 000 в сравнение с предната година. Интересно е откъде идва това увеличение. Ако е от юниците, те са крайно недостатъчни за млечните крави. Не е и от внос на животни, вероятно имат друг произход.

Както му е реда всеки Анализ трябва да има и изводи и препоръки:

 • Общият брой на кравите намалява. Намалението се дължи на млечните крави.

ПРЕПОРЪКА: Веднага програма за подпомагане на млечния сектор, за да може да се развива и бъде икономически устойчив

 • Броят на юниците е толкова малък, че още отсега може да се прогнозира следващо намаление на кравите поне с 5 %. Освен това не се знае, какво е тяхното качество, което означава поне още 10% отпад.

ПРЕПОРЪКА: Веднага обсъждане предложения за осигуряване ремонта на млечното стадо.

 • При кравите под селекция се изисква годишно контрол на млечната продуктивност на 85% от стадото. При нормален ремонт във високопродуктивните стада от 30% и 25% при средните по продуктивност, не е възможно да се обхванат под контрол исканите 85%. Към това може да се добави и забавянето от репродуктивния процес. Това води до напрежения при селекционерите и вероятно стакмистика на информацията.

ПРЕПОРЪКА: Веднага промяна на процента на млечните контроли при 70% от кравите.

 • Модела на фермата. Фермерите са оставени сами да го налучкват. Ясно е, че на този етап модела е над 100 крави във ферма – само тези единици имат ръст през годината.

ПРЕПОРЪКА: Веднага нов модел за ферма 

с над 100 крави и всички съоръжения в нея – от рода на роботи /за доене и раздаване на фуражи/, енергоспестяващи и получаващи такива съоръжения.

 • Информацията за месодайното говедовъдство въобще не се вижда никъде. Именуването на кравите ,като други крави е повече от несериозно.

ПРЕПОРЪКА: Веднага допълнение на графите на статистиката по отношение месодайното говедовъдство.

 Михаил Михайлов

8 КОМЕНТАРИ

 1. По скоро трябва да се анализира нещо друго – какъв процент от тези животни дават адекватно количество мляко спрямо днешните тенденции и до каква степен фермерите се опитват да подобряват генетиката на стадото си – да увеличават количеството мляко от единица животно. Докато се гледат животни тип мешана скара няма да има адекватно говедовъдство в България. Докато повечето гледат колко е дебела кравата за сметка на генетичните й възможности няма да има говедовъдство. Докато е нормално елитни крави под селекция да дават 4000 литра на лактация няма да има говедовъдство.
  Това е истината и колкото по – рано го осъзнаят фермерите, толкова по-малко време ще загубят докато успеят да опреснят генетиката на животните си. Защото има значение какъв сменен материал ползваш или какво гени има бичето ти.. иначе могат да се правят много анализи, но важното е доколко обикновения фермер ще си даде сметка какво означава този анализ или ще обвини целия свят, че е срещу него, а всъщност трябва да се започне от него.

  • Даниел Халхулов В момента среден от всички групи е 24 литра. Първа група е над 30 литра ( крави на втора лактация ), тези преди пресушаване са смъкнали около 18-20 литра. Като цел се стремим към средно 30 литра от цялото стадо, като преди да свършим силажа бяхме стигнали 28 литра среден млеконадой.

 2. това е живата истина,не може себестойноста на литър мляко да е окола82-85 стотинки а изкупната му цена да е 58-60стотинки и получаваните субсидии едвам да покриват разликата и да се развиваш,в близките 5-6 години се пенсионират доста животновъди и всичките им обекти отиват в историята независимо от производството им, крепят се само заради достигане на пенсионна възраст-няма друга алтернатива

 3. ТОВА КОЕТО ГО ПРАВИ КОЛЕГАТА М.МИХАЙЛОВ НЕ Е НИКАКЪВ АНАЛИЗ ТОВА Е СТОПАНСКО-ГЕОГРАФСКА СТАТИСТИКА.ТЕЗИ ХОРА СЕ ВЪРТЯТ С ГОДИНИ В СЕКТОРА ЗА ДА ОБСЛУЖВАТ НЕЧИЙ ИНТЕРЕСИ НО НЕ И ВАШИТЕ.ТОВА С БРОЙКИТЕ КРАВИ Е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ И ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ВИ ЗАБЛУЖДАВА ДО ПЪЛНОТО ВИ ЛИКВИДИРАНЕ.ЗА ДА БЪДЕ ЕДНА ФЕРМЕ РЕНТАБИЛНА Е НУЖНО ДА СЕ НТАПИШЕ ТЕХНОЛОГИЯ КОЯТО ДА ГО ГАРАНТИРА ТОВА .ТЕХНОЛОГИЯ РАЗРАБОТЕНА И ТЕСТВАНА КАТО ТАКАВА ЧРЕЗ ВЪВЕЖДАНЕТО НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО МОДЕЛИРАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ.ТАКИВА МАТЕМАТИЧЕСКИ МОДЕЛИ В МИНАЛОТО ИМАШЕ РАЗРАБОТЕНИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН РЕГИОН НА СТРАНАТА СЪОБРАЗНО НЕГОВИТЕ ПРИРОДОКЛИМАТИЧНИ ОСОБЕНОСТИ И НАЛИЧНАТА ФУРАЖНА ОБЕЗПЕЧЕНОСТ НА РЕГИОНА.ИСТИНАТА КОЯТО АЗ Я ВИЖДАМ КАТО ЕКСПЕРТ Е ,ЧЕ ВИЕ Т.Н. ФЕРМЕРИ НЯМАТЕ НУЖНИТЕ ЗНАНИЯ И ОПИТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ЕДНО ТАКОВА БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО.ТРАГЕДИЯТА СТАВА ПЪЛНА ЗАЩОТО НЯМА И КОЙ ДА ВИ НАУЧИ И ВСИЧКО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ МНОГО СКОРО ЗАЩОТО И ТЕЗИ КОИТО УПРАВЛЯВАТ МЗГХ НЕ ИСКАТ ДА ОРГАНИЗИРАТ И ДА ПРАВЯТ ПРОИЗВОДСТВО.НА ТЯХ ПО ЛЕСНО ИМ Е ДА ВИ КРАДАТ ПАРИТЕ ПО ПРСР И ДА ВИ БУДАЛКАТ.РЕШЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО СТИГА ДА СТЕ ГО ОСЪЗНАЛИ .ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ТОЗИ БАТАТ МОЖЕ ДА СТАНИ САМО СЪС СМЯНА НА МОДЕЛА И ВРЪЩАНЕ НА ДЪРЖАВАТА КОЯТО ДА ОРГАНИЗИРА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here