Боядисваме кравите тип зебра 👁

0

Ако се потвърди изследването на японските  учени, вероятно ще се наложи да слагаме затворническите дрехи от едно време, на нашите крави. При проведени опити с боядисани крави на черни и бели ивици, броят на мухите, които нападат така боядисаната крава са с 20% по-малко, отколкото при небоядисаните крави.

През последните 20 години,  голяма част, от стадата от крави в САЩ,  са насочени към черния цвят. Но някой ден, може би тенденцията ще се превърне в зебра ивици – 😆 .

Учените, фермерите и зоолози, гледайки  черно-белите райета на „палтото” на зебрите, отдавна размишляват за целта или еволюционното му предимство. Оказва се, че наред с други възможни предимства, раетата  помага на зебрите да избягват ухапването на мухи в родните си тропически местообитания. Няколко научни теста показаха, че черно-белите ивици очевидно объркват и отблъскват поне някои видове  мухи, които нападат и хапят.

Ухапването от мухи причинява значителен стрес и икономически загуби в стадата от добитък в световен мащаб. Екип от изследователи от японския изследователски център за селско стопанство – Айчи разработи тест, за да определи дали модел, подобен на зебра върху говеда, може да намали нападенията от мухи.  Докладът им, озаглавен
„ Кравите, боядисани със зебра  ивица, могат да избегнат атака от ухапване от мухи “,

В това малко изпитание изследователите определят по три крави в три групи: черни и бели с боядисани ивици, черни с боядисани ивици и без ивици (изцяло черна повърхност на тялото).  Изследователите са използвали дистанционни камери, за да записват редовно броят на мухите върху всяко животно. В това изследване, броят на    кацащите мухи при черно-белите раирани крави намалява с около  до 20% намаление на мухите, които се отблъскват от кравата.

Боядисването на крави в зебра може би е непрактично в търговски мащаби, засега. Но изглежда правдоподобно, че ефикасните системи биха могли да бъдат проектирани така, че да добавят временни ивици през пиковите летни сезони. Или с техники за редактиране на гени и биотехнологии, които бързо се развиват, може би бъдещите животновъди биха могли да включат ивици зебра в заданието  си от генетични черти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here