Асоциацията на Монбелиарда и Симентала отново ни изнанада

2

Съвместна публикация на Govedovad.com   и  НАРМС 

Националната асоциация на Монбелиарда и Симентала с председател Атанас Атанасов, отново ни изненада. По време на 15-тото национално изложение в Сливен, гости на организацията бяха двама австрийски експерти работещи в говедовъдството – инж. Мато Янич и Мартин Мауер.
Първият е мениджър продажби животни и сперма за Югоизточна Европа на Аustria genetic.

А втория – д-р Мартин Майер е представител  на кооператива FIN.

И друг път сме писали, за фермерите отглеждащи крави от породите Симентал и Кафяво алпийско говедо, че не съществуват други породи крави. В нашия разговор се говореше само за породата Симентал. Специалистите ни разказаха всичко за тяхната дейност. За кооператива, за репродукцията и за Световната и Европейска организация на Симентала. Всичко това, ни доведе до мисълта, че нашите Монбелиарди  и Симентали, вероятно съвсем скоро ще станат членове на Световната организация. Ако направят това, това ще е първата Национална развъдна организация, член на Световна или Европейска асоциация.

Популацията на Симентала,  вече надхвърля 40 млн. глави в света. През последните години има голям интерес поради комбинирания тип, поради по-големия период на използване и на по-качественото мляко.
Гостите ни предоставиха и последна информация по отношение броят, продуктивността и използване на Симентала през последните години в Австрия

Както казахме – г-н Мартин Мауер е представител  на кооператива FIN. Групата производители Fleckviehzuchtverband Inn-und Hausruckviertel (FIH) е призната търговска асоциация на LK Oberösterreich.

FIH е юридически призната асоциация и историята и може да се проследи от 1894 година. Много тясно сътрудничество в областта на маркетинга, администрирането и подкрепата на фермите съществува за съвместна работа от  1962 г. с асоциацията на Fleckviehzüchter Salzburgs .

ЦЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА

  • Маркетинг на говеда
  • Изпълнение на развъдни програми
  • Съвети към членовете по всички аспекти на отглеждането на добитък

Служители: 26

  • Дружества-членове (към 31.12.18 г.): 1.935
  • Крави в родословни книги Симентал : 44 578
  • Продажби на юници 2018: 1.402
  • Продажби на телета 2018: 11 780
  • Продуктивност на кравите от кооператива: 7,938 кг мляко, 4,20% мазнини, 3,50% протеин

Г-н Мауер разказа също, че на 10 октомври е проведен последния търг за разплодни животни, организиран от неговия кооператив. Фермерите са доволни от цените, защото те са достигнали цените за април, когато са били и най-високи.

На търга проведен в Рийд за юниците са платени средно 1656 евро с върхова цена от 2000 евро. Става дума за продадени 104 юници. Скоро отелени юници. Продадени 14 бр на цена от 1896 евро и върхова цена от 2260 евро, женски телета 147 бр при средна цена от 491 евро и върхова такава от 1040 евро.
Продадено е и едно биче за 12 200 евро. Да не си помислите, че това е крайната цена на животните. Към нея се прибавят процентите за участието в търга, които остават за асоциацията, таксите необходими при напускането на животните от тържището и разбира се данъците съгласно австрийското законодателство.

От Генетик Аустрия ни предоставиха информация за цялата популация на Симентала развъждан в Австрия с която ще ви запознаем в следващия ни материал.

Govedovad.com   и  НАРМС

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с  НАРМС     и Govedovad.com!

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. До като не измислят че има луда крава като преди няколко години и не ти забранят да гледаш повече от 1 крава както и стана в момента

  2. Ааамаа малко ни е много ни е малко с такива продажници и страхливци мамини

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here