“МарпексАгро” ЕООД: Тайните за бързото възстановяване на преснотелките

0

Тайна 1 # е доста проста: снабдяване на кравата с повече калции.
Знаем, че преснотелката се нуждае от калций, което е добре документирано и доказано. Повечето данни предполагат, че добавката на калций няма да има ефект върху приема на сухо вещество. В крайна сметка се нуждаем всички крави да се задоволяват напълно от формулираната диета, за да могат напълно да задоволят хранителните си нужди.

Калцият трябва да задължителен в списъка с хранителни елементи, който проверяваме, но не и единственият елемент. Трябва да стимулираме апетита на преснотелката, като и помагаме да се адаптира към променящата се диета и да се уверим, че черният й дроб функционира правилно.
Тя се нуждае от калий, за да замести изтощените си запаси от отелване и да задейства процеса по възстановяване на матката. Тя се нуждае от магнезий, за да абсорбира диетичния калций. Пероралният калций, осигурен от болуси (поставен в корема през устата), е бързо наличен за животното, но не е дългосрочен отговор на хипокалцемичния въпрос. Когато оценяват програмите за хранене на преснотелки, фермерите трябва да отчитат дали осигуряват само едно от нужните хранителни вещества или предприемат подход, за да се справят с всички тях.

 Тайна №2: Минимизирайте предизвикателствата преди отелването.
Извадете я от пренаселената и мръсна група на сухостойните крави. Не карайте юниците  да се състезават с възрастни крави на хранителната пътека. Раздайте балансирана дажба и се опитайте да ограничите сортирането. Дайте възможност и стимул по всякакъв начин, да яде преди отелването.

Тайна № 3: Кравите в ранна лактация трябва да се управляват по различен начин от това, което традиционно правим.
В свят без ограничения те заслужават своя си запазена част от хранителната пътека. Всъщност те заслужават добавка на множество хранителни вещества, за да могат да преодолеят пропастта от раждането (освобождаване на хранителни вещества към утробата) към  консумация (трупане на хранителни вещества за синтез на мляко). Помислете за съкращаване на дните прекарани от преснотелките във фреш групата, за да помогнете за по-правилното набиране и приема на сухо вещество от тях. Руминацията (преживянето) може да бъде много полезен признак, за да се определи дали преснотелките се хранят добре, като се проследява ден след ден.

Тайна №4: Създайте си система за диагностика на кетоза.
Не разчитайте единствено на урината, за да определите дали една крава страда от кетоза. Задайте си въпроса:

1. Агресивно ли се храни по време на стадото?
а. Копае ли дупка във фуража си?

2. Изглежда ли, че не преживя или производството й е наскоро намаляло?

3. Има ли температура?
а. Леката треска може да бъде отличен вторичен показател, ако е получила инфекция.

Тайна № 5: Направете вземането на проби от вода част от вашите задължения.
Това, което търсите във водата, са не само резултатите, но и тенденция на относително постоянство. Наблюдаваме ли резултати, които са сходни всеки път, когато правим проба, или нашите резултати се различават брутално? Не можем точно да определим откъде идва нашата вода, напълно е възможно водата ни да бъде силно повлияна от заобикалящата ни среда.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here