Младите говедовъди

3

Може би именно това липсва на нашите животновъди – организации на младите животновъди по въдства.
На младежките организации разчитат фамилните ферми. Именно в тези организации младите се запалват по говедовъдството или овцевъдството, участват в мероприятията и изложенията на говедовъдните съюзи, учат в училища за животновъдство, там се запознават с своите бъдещи половинки и създават следващото фермерско семейство.

Преди две години заедно с Минчо Иванов – фермер от с. Кортен и Генчо Иванов говедовъд от гр. Сливен бяхме на изложението в Нови Сад. Там видяхме как ученици се грижеха за кравите, как ги водеха по манежа. Имаше дори и младежки състезания. Двамата наши фермери, обаче ходеха също наперени – техните наследници също участват в работата в стопанствата им. В чест на истината, Минчо Иванов три дни не си намери място, защото точно през тези дни, синът му приготвяше силажа. След като отвориха ямата, той ми каза – “Толкова вкусен силаж и аз не съм правил”. Дъщеря му Виктория, през това време контролираше млеконадоя – беше и поставил за задача да не падне млякото от 36 кг средно дневно от крава. Все пак сериозна задача – във фермата се отглеждат 1000 крави.

В Германия имах друг случай – бяхме на посещение на един фермер, и на въпроса за наследника на фермата, той ми каза:
– “Имам син на 17 години и учи в животновъдно училище. Сега е на стаж в една говедовъдна ферма, собственост на един от най-добрите фермери на Германия. Познавам го от списанията. Говорих с него по телефона. Когато синът ми свърши стажа при него, той ще му даде един запечатан плик за мен и там ще пише, какво може и какво не може. Да ви кажа, сякаш и аз съм на изпит, ами нали, ако прави нещо, както не трябва, значи аз не съм го научил”.

В Швейцария също правят изложения, на които участват само младежи, които сами са приготвили животното за изложението. Миналата неделя в гр. Олма се проведе такова шоу под името – Национално състезание за млади животновъди. Съдиите също бяха младежи. В пет категории младите хора са представили 38 швейцарски говеда. След младежите  на ринга излязоха със своите телета, деца родени 2007-2009 год и накрая дефилираха деца родени 2010-2011 г.
Всичко бе както на истинско шоу – с награди, купи, целувки за телетата и разбира се, накрая коктейл за децата участници.

Михаил Михайлов

 

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много съм съгласен. В днешно време младите понякога знаят много, благодарение на отворените граници и комуникации.

  2. Може би не помните , но бях организирал 10тина млади кандидат фермери да присъстват на лекция на тема переспективите за отглеждане на селско стопански животни във България на фермерското изложение в Раковски …. и знаете ли какво ми казахте , че такава лекция няма да има , имало я само формално за програмата на изложението 🤔

    • Тогава си дайте отговор, на въпроса – каква е организацията, организатора ….. и участвувайте пак …..
      Но не съжалявайте, то не се знаеше дали щяха да ви платят за изнесената лекция

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here