Трябва да внимаваме. Следва съд

0

През последните дни месеци фермерите непрекъснато напомнят, че не са получили субсидиите за хуманно отношение към животните. Вероятно са прави. Но готови ли са да посрещнат повишените изисквания за хуманно отношение. Защото там, някъде на Запад, не уважаваш ли животните, играят наказанията. Все още  само в банкнотен израз, но след тях ще последват и следват затворите.

Преди няколко дни окръжния съд  в гр.Хинвил Швейцария, гледа дело срещу  управителят и ветеринарния лекар на  кланицата в града. Какво е престъплението на тези двама служители.
Камион за добитък доставя крава в кланицата.  Животното не е могло да се изправи  на краката си, въпреки, че шофьора и един работник са го бутали отзад и дърпали отпред. Кравата се е борела, но влачейки се слиза и остава легнала до камиона.

Прокуратурата  заключва, че животното трябва да бъде убито на място – както предвиждат правилата за такъв случай.  Но вместо управителят да се разпореди  за незабавното убиване на животното, той взима  каишите,  с които   мотокар трябвало да повдигне кравата на крака. Освен това е използван  и електрошоков уред. Тъй като животното не можело да стой на краката си, то било спуснато обратно на земята и убито на място.

Прокурорът обвинява управителят и ветеринарния лекар на  кланицата, в удължаване на страданията на животното. Те са знаели, че кравата е изтощена, стресирана и уплашена след трудоемкото разтоварване и изпитва болка в предните си крака. Управителят „съзнателно и с готовност“ отменя правилата за работа с преживни животни.

От своя страна, ветеринарният лекар не предприел нищо по въпроса, въпреки, че разбирал за състоянието на кравата и въпреки, че професията му го задължавала да осигури хуманното отношение към доставените животни. Ако се бе намесил и наредил незабавно да се убие кравата, тя щеше да бъде „освободена от мъките й по-рано“.

За сега прокурорът иска условно наказание от 75 дни  и 3000 франка, за управителя. Ветеринарния лекар трябва да бъде наказан с условно наказание от 60 дена и глоба от 2300 франка

Един швейцарски франк = 1.78 лева

Източник: sum

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here