Още за „Чудото Беларус”

0

Чудото Беларус 

Не за първи път пишем за Беларус. Това не е случайно, защото Беларуската храна вече се доставя в 75 страни.  Беларус напълно задоволява нуждите си от храна и принадлежи към страните със самозадоволяващо се  селскостопанско производство. Беларус е на 44-о място сред 113 държави по индекс на продоволствената сигурност. При  държавите от бившия Съветски съюз, Беларус е лидер в производството на глава от населението на картофи (618 кг), месо (129 кг) и мляко (775 кг).

Беларус е мляко 

Страната е на пето място по производство на зърно на глава от населението (649 кг) и четвърто място по зеленчуци (184 кг). През 2018 г. е произведено  два пъти повече месо на жител на Беларус, отколкото в Русия и Казахстан. Страната е 2,5 пъти по-напред от Казахстан по производство на мляко на глава от населението, 3,2-3,7 пъти изпреварва Украйна, Армения и Русия.

Беларус номер седем по млеконадои в Европа

 При осигуряването на продоволствена сигурност зърнопроизводството заема значително място. На 1 октомври 2019 г. в селскостопанските организации на страната брутната реколта от зърно (без царевица) в първоначалното капитализирано тегло възлиза на 6,5 милиона тона (23,9% повече в сравнение с 1 октомври 2018 г. Страната осигурява положителна динамика в животновъдството.

 Производството от  животновъдството  и птици (в тегло на клане) през 2018 г. възлиза на повече от 1,2 милиона тона (126,3% спрямо 2010 г.), мляко – над 7,3 милиона тона (110,9%). Сред стоките, продавани от търговски организации, собствените  продукти представляват 78,3%, а за редица стоки търсенето на клиентите е почти напълно удовлетворено от продукти от беларуски производители.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here