Дълъг живот на кравите – това е формулата

0

Доскоро европейските организации ни заливаха с информация за крави рекордьорки, стада рекордисти, юници рекордьорки.
През последните години, обаче цената на млякото се движи на ръба на бръснача и фермерите и експертите обърнаха „палачинката”. На първа позиция излязоха крави, които са здрави, имат продължителен живот, не са с екстремни резултати по отношение на продуктивността, но са постоянни и с голямо производство на масло и протеин. По този начин се намаляват разходите за производството на разплоден материал.
Една юница и да я произведеш и да си я купиш, в Европа вече струва над 1500 евро. Дори в България скоро се продаде юница за 2100 евро. Така че, вече има значение колко време ще останат в стадото старите крави.
От няколко години в Германия един от най-важните показатели е времето на използване на кравите в лактация. Този показател върви все по-нагоре. Например за Швейцария средната продължителност на крава е 6.9 години и полезен живот от 4.4 години

У нас за този показател – висока продуктивност – здраве –  дълголетие, въобще не се и говори. В търговията го няма елемента масленост и протеин, дори ако искате прибавете и соматичните клетки. Има една уравновиловка, която е в ущърб, както на производители, така и на потребители. Е, сигурно има пък и да е в полза за някои.

Обикновено високопродуктивните и дълголетни крави се качват на пиедестала. Преди няколко дни в Швейцария качиха на високото място кравата Уайс Рудолф Хаити, която за 21 години е произвела 199’488 кг. Нейната  голяма дъщеря Уайс Блейд Херта, вече е в осмата си лактация  и е дала 130 000 кг. мляко
– „Искаме функционално, безпроблемно стадо, с не твърде големи, но дълголетни крави, с добри крака и добри вимена, които дават много и добро мляко с малък брой  соматични клетки“, казва собственикът на кравата.

Вследствие на тази мода, продиктувана от икономиката, швейцарските млечни крави остаряват. При червения Холщайн рекордьорката е дала 183’036 кг в мляко, при кафявите кравата Джейсън Кения с 173’361 кг. Водач на тази класация   канадската крава от Холщайн – Жилет Е Смурф  с 247’711кг мляко.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here