Ние коментираме вашите коментари – “Нашата позиция – генетиката”

3

След публикуването на статията:

Михаил Михайлов: Анализ – Броят крави

Нашите, читатели проявиха голяма активност, ясно е, че материала ги е заинтересувал и съответно имахме доста коментари в групите във ФБ. Ще публикуваме няколко от тях, които ни направиха впечатление и съответно ще се опитаме да им отговорим.

 Виктор Гичев – По скоро трябва да се анализира нещо друго – какъв процент от тези животни дават адекватно количество мляко спрямо днешните тенденции и до каква степен фермерите се опитват да подобряват генетиката на стадото си – да увеличават количеството мляко от единица животно. Докато се гледат животни тип мешана скара няма да има адекватно говедовъдство в България. Докато повечето гледат колко е дебела кравата за сметка на генетичните й възможности няма да има говедовъдство. Докато е нормално елитни крави под селекция да дават 4000 литра на лактация няма да има говедовъдство.
Това е истината и колкото по – рано го осъзнаят фермерите, толкова по-малко време ще загубят докато успеят да опреснят генетиката на животните си. Защото има значение какъв сменен материал ползваш или какви гени има бичето ти.. иначе могат да се правят много анализи, но важното е доколко обикновения фермер ще си даде сметка какво означава този анализ или ще обвини целия свят, че е срещу него, а всъщност трябва да се започне от него.

Даниел Халхулов :колега твоите по колко дават на ден

Viktor Gichev :В момента средно от всички групи средно от дойна крава получавам по 24 литра. Първа група е над 30 литра ( крави на втора лактация ), тези преди пресушаване са смъкнали около 18-20 литра. Като цел се стремим към средно 30 литра от цялото стадо, като преди да свършим силажа бяхме стигнали 28 литра среден млеконадой.


Г-н Гичев е един от малкото фермери, който повдига въпросът за генетиката на животните. Обикновено си говорим за субсидии, де минимис и кредити. Може би това е съвсем правилно, ако продукцията се изкупува под себестойността ú.

Как стоят нещата по този въпрос у нас, ние не знаем, защото нямаме такава програма. В шест европейски страни, от няколко години, се работи с такива програми и на всеки три месеца фермерите знаят, колко цента са напред или назад от себестойността на млякото. По подобна схема се работи вече и в Русия. Разликата от Европа е тази, че руснаците определят себестойността на млякото всеки месец. Ако разликата е голяма, се включват инструменти за неутрализирането.
В цялата, тази схема на икономиката, организациите се стремят техните членове да завършат с една печалба от 80 000 евро за година и да ги инвестират веднага за нещо полезно за фермата.
И само едно допълнение към това – непрекъснато нашите фермери искат изравняване с европейските субсидии. Искат го и политиците. Съвсем скоро един от новите евродепутати каза, че това ще бъде неговия приоритет в ЕК. Съвсем правилно, затова сме го изпратили там. Но каква ще бъде изненадата му, ако си направи труда да прочете SWOT  анализът. Там е записано – нашето субсидиране е по-високо от средното за ЕО.

По отношение на селекцията, сякаш всички ни е страх да коментираме. Дори науката се спотайва и не ни поднася нещо актуално. Сякаш всичките сме объркани.
Не знаем къде да насочим селекцията.
За повече масло или протеин.
На практика нито за едното, нито за другото.
Защото няма бонуси за това. Дали маслеността ще е 4.5% или 3.6% цената е една и съща.

Започваме с изкуственото осеменяване.
Под селекционен контрол са около 100 000 бр крави. Това означава, че животните които се осеменяват, трябва да са най-малко тази бройка или 70% от кравите участващи в Модул “Мляко”.
С други думи, основното количество мляко се произвежда от тези 160 000 бр крави, които участват в Модула.

От 2003 г може да се кажем, че работим със сперма от световно известни бици. През последните години, броят на квалитетните бици, с които осеменяваме се увеличава, броят на геномните такива – също.

Броят на използваните гранули сексирана семенна течност, също се увеличава. Осеменяваме всичко женско, което на външен вид е хубаво. Как е отвътре – генетиката му, никой не знае. Това означава, че даваме много  пари за сексирана семенна течност, без да знаем резултата.
Занимаваме се с доказване на произхода на животните. Това също е важно, но какво ще стане, като не се докаже произхода. Юниците вече са отелени, дават мляко и никой не може да ги мръдне от фермата. И каква е разликата /ако телето е от ИО/ дали бащата е Ханс или Иван и е с два пъти по-висока продуктивност от майката.

Не искаме да оправдаем фермерите, те трябва да си водят точни и навременни записи, какво се случва във фермата, дори и да не са под селекционен контрол. И това важи най-вече за тези, които отглеждат Холщайн – или както и казваме ние Черношарената порода. Тук имаме голям процент на инбридинг и всяка грешна стъпка се наказва. „Недостовнерните” вероятно ще бъдат извадени от Родословната книга. Прилича направо на наказателна акция.
Със същата енергия /в реализацията на това мероприятие се включват поне 3-4 специалисти и 2-3 работника/ може да се определи генотипа на женските животни и да се прави това, което правят в Европа.
При този анализ също ще се разбере бащата, но ползите ще бъдат огромни – само това, че ще се тръгне по един нов път на селекция. Дори може да се окаже, че разходите за това генотипиране са по-ниски от доказването на произхода.

Накрая искаме да помолим г-н Гичев, да ни изпрати материал за неговата ферма – как и за колко време се постигат тези 30 кг мляко от крава, организация и управление на производство, история на фермата, защо не му е стигнал фуража и други интересни неща.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

3 КОМЕНТАРИ

  1. благодарим Докторе за зоркото око. Така трябва да бъде, приемаме критики. Поздрави

  2. Колеги,скоро гледах една ферма в ЮАР,където мои познати бяха снимали видео. 1000 крави -41 л. Средна млечност за деня – около 13500 годишна млечност при 35 градуса температура на въздуха. Сеят пшеница, ечемик, овес и рапица. Няма царевичен силаж и люцерна. Годишни валежи 200л. При тая храна и температура става само с генетика. Ние все се оправдаваме че силажите ни не са хубави,сената също,но като изгледах това разбрах,че не в храната е основния проблем

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here