Развъдните асоциации се обединяват

0

Разбира се, че поне засега, това е невъзможно да се случи у нас. Хората се обединяват – в Германия, големите говедовъдни Съюзи се обединяват по няколко в името на фермера – по-бързо той да получи новата генетика.
При нас става точно обратното.
По няколко развъдни асоциации за една и съща порода. Много пъти броят на животните в породата е десетина хиляди.

Преди няколко месеца в Унгария се обединиха Развъдните асоциации на Абърдийн Ангуса, Галоуей и Мери Грей.

Първите две  асоциации имат общо 76 членове, които отглеждат 7 700 женски разплодни животни над девет месеца. Това обаче не им попречи да произведат за една година общо 128 разплодни бика, преминали теста за преценка по собствена продуктивност. Плановете на Развъдните асоциации са през 2025 г в родословната книга да има вече записани 15 000 Ангуса и 5000 бр. Галоуей и при двете породи тези женски животни да са възраст над 9 месеца.
С обединението на двете асоциации, фермерите се надяват да прекъснат безизходицата в сектора и в резултат степента на сътрудничество и организация, това  може да се промени.

„За да бъде успешно едно развъдно общество и да функционира добре, управлението и членовете трябва да работят добре и имат помежду си  взаимно уважение. Това изглежда проста и логична формула, но практическото и прилагане е изключително трудно. Ръководството трябва да се отнася сериозно към мандата си, да служи на общността по най-добрия начин, като поставя на заден план своите индивидуални интереси, а членовете трябва да изпълняват сериозно задълженията си – спазване на разпоредбите за развъждане, заплащане на членски внос, присъствие на професионални събития и др.
Въпреки факта, че вече е възможно да се води селекция на породата в рамките на няколко организации за развъждане, трябва да се стремим към единен кръг за отглеждане и поддържане на говеждото месо, което е единственият начин да оцелеем и да бъдем конкурентоспособни в дългосрочен план.” казва новия президент на организацията.

В тази нова общност, селекцията за породите ще се управлява от отделни комисии, докато регистрацията, тестването на резултатите и маркетинговата работа ще се извършват съвместно. Това би направило организацията за развъждането по-евтино и по-ефективно и би позволило създаването на развъден център, който ще бъде  кооперативен и  може да се използва за централизирано тестване на  биците.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here