Животновъдство – Британските награди за 2019 г

2

Победителите в Британските награди за земеделие през 2019 г. бяха обявени на приказна церемония по награждаването. Повече от 700 фермери и професионалисти присъстваха на събитието, което отбеляза иновациите и постиженията на британските фермери в цялата селскостопанска индустрия.

 Каква е разликата от нас. Там се награждават редовите фермери, които не излизат от фермите. У нас се награждават мастити предприемачи, а напоследък и големи фирми и холдинги. Ами те с кой се състезават – сами със себе си. Трябва да се промени нещо. На сцената трябва да излязат поне 50 фермери с мазоли по ръцете, да не казваме и миришещи на обор.  Ако не, тогава защо само ни пълнят главите да се съживи селото, да се върнат младите по родните места. Няма как да стане, щом делим и наградите. Дано тази година да се намерят организатори, които да почетат тъй наречените  малки фермери.

Разбира се, че нас ни интересува говедовъдството.
Първата награда в Англия в този клас, за 2019 г спечели фамилията Грифин-ферма за производство на мляко и млечни продукти от остров Уайт. Фермата разполага с площ от 900 декара и отглежда   стадото от породата Guernsey от 140 крави, но има и магазин за продукти от говедата, кафене /ресторант, модерни съоръжения за преработка на мляко и център за обучение/. Семейството се отказва от пазара на едро, за да отиде при потребителите  със свои продукти и пое  контрол върху цената на млякото си  още през 2017.

Пол Грифин ръководи управлението на млекодайното стадо и е четвърто поколение фермер. Всички крави са преки потомци на оригиналните 12 крави, с които прадядото Павел Чарлз е създал  фермата през 1923 г. Сега стадото е едно от най-високопоставените стада в света, по отношение на добива на мазнини и протеини. Асоциацията на породата вече избира  млади бикове от него и тяхната генетика вече е достъпна в световен мащаб.

Кравите се отелват целогодишно, за да произвеждат постоянни количества мляко. Средният добив за стадото, записано  е 6 295 литра при 5,19% мазнини и 3,44% протеин, като броят на соматичните клетки е по-малък от 200 000 клетки / ml. При майките средната млечност е 7289 кг с 5.16% м.в и 3.61% протеин. Цялото количество получено мляко се преработва във фермата в прясно мляко и сметана или в гама от млечни продукти, включително пет различни твърди и меки сирена, както и масло.

Съдиите казаха за Пол: Г-н Грифин удържа продължаващата нестабилност, с която се сблъскват фермерите във Великобритания, използвайки всяка последна капка от основния продукт, който произвежда. Страстен и оптимистичен, четвъртото поколение говедовъд., който работи за да защити наследството си и да осигури справедлива цена за млекопроизводителите

След  победата Павел казва: „ Шокиран съм, но и толкова доволен и горд. Благодаря на хората, които работят с мен вкъщи, тъй като не мога да взема тази награда, без да им отдам признанието, което заслужават. За да получиш млякото, е много трудна работа, но разбрахме, че трябва да ценим основния си продукт – “бялото злато”. Променихме пазарите си и реинвестирахме сериозно и беше трудно в началото за продажбите директно на потребителите. Но това този труд ни се отплаща и ни дава оптимизъм да продължим напред в бъдещето. “

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

2 КОМЕНТАРИ

    • Boncho Stoyanov Bonchev – някъде де сте видели коментар от министърката, в който да ни оборва … дайте факти, с дати, линкове … каквото се сетите там – или пак ще си приказваме ей така

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here