Внос на мляко и млечни продукти – 2018 г

1

След като се запознахме какви количества мляко произвеждаме и колко млечни продукти получаваме, в реда на нещата е да разберем какво внасяме и изнасяме в сектор мляко. Още повече,че данните са от още „топлия” доклад – Ситуационно – перспективен анализ на мляко и млечни продукти.

През 2018 г. са внесени 145 032 тона мляко и млечни продукти, толкова колкото е внесено през 2017 г. Вносът на мляко и млечни продукти е почти изцяло от ЕС, основно от Полша – 31 764 т, Германия – 23 984 т, Румъния – 20 082 т  и Гърция – 17060 т.
За нашите читатели ще напишем и останалите вносители – Холандия, Франция, Словакия, Чехия и Унгария. Вносът на млечни продукти от трети страни е от Сърбия и Ливан в рамките на 217 т. Определено за първите седем месеца за тази година имаме намаление на вноса на сурово мляко и концентрирано такова, дължащо се на повечето мляко влязло в мандрите и по-високата цена на вносните млека.

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – юли 2019 г. вносът на мляко и млечни продукти спада с 14,2% спрямо същия период на предходната година, за което вероятно са повлияли повишените доставни цени на голяма част от продуктите (с между 5% и 43%, най-значително при концентрираните мляко и сметана). Чувствителното намаление на годишна база е налице при доставките на концентрирани мляко и сметана, а по-умерено – при тези на суроватка и неконцентрирани мляко и сметана. От друга страна, вносът на масло и заквасени млека и сметана, бележи ръст, а внесените количества сирена остават близо до нивата от същия период на 2018 г.

Камбаната трябва да бие след, като прочетете това изречение:
През 2018 г. вносът на сирена и извара (вкл. жълти сирена, подобни на българския кашкавал) отбелязва ръст от 14,1% спрямо предходната година. Освен че допринасят за разнообразяване на асортимента на пазара, част от вносните сирена са атрактивни и в ценово отношение, като се конкурират с някои сходни български продукти.
Най-значителни са доставките на сирена от Полша (7,2 хил. тона), Германия (6,2 хил. тона), Нидерландия (3,4 хил. тона), Италия (1,7 хил. тона) и Гърция (1,3 хил т).

Изводите:

  • Започваме да ставаме все по-зависими от вносните млека и млечни продукти.
  • При общо производство на всички видове сирена и кашкавал от 79 358 т сме внесли 26 023 т сирена.
  • Вземане спешни мерки за излизане от кризата в сектор мляко.

Обосновка:

  • През периода 2015-2018 г сме внесли млечни продукти и мляко, средно 150 000 т годишно. Ако количеството сирене, масло, концентрирано  и сухо мляко се превърне в килограми мляко, ще се види, че общото количество мляко ще нарасне над 250 000 т, или казано по старому, това отговаря на  количеството мляко, което преработваме за пет месеца в млекопреработвателните предприятия.
  • Имайки в предвид, че годишно изнасяме 23 510 т сирене и кашкава, за изхранване на населението остават 55 648 т . С други думи задоволяваме нуждите на рафтовете на 68% сирене наше производство.
  • Спешен дебат по отношение неблагоприятната ситуация в сектор мляко.

Михаил Михайлов

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Още по зле ще става много вече разпродадоха за клане.Големите си мислят че са не досегаеми но не е така няма свесни работници и след година две и те ще разпродадът.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here