“Бялото злато” на Беларус

1

В доста статии употребяваме термина „бяло злато” за млякото.
У нас все още сме далеко от това злато, но някъде го има. С такъв статут изглежда е кравето мляко в Беларус – може би най-млечната страна през последните години в Европа. Както се казва – когато цифрите говорят и боговете мълчат и затова ще цитираме част от изказването на заместник-министъра на земеделието на Беларус:

– “Производството на мляко в Беларус е един от най-ефективните сектори на животновъдството. Рентабилността от продажбата му през миналата година е 18.7%, за първата половина на тази година е 19.3%. Производството също нарастват: за осем месеца то е 100.1% спрямо миналата година. Пак за осем месеца  производството на мляко от фуражна крава  е 3403 кг. Постигнатото ниво на производство осигурява изпълнението на поставената задача за тази година – да получим над 7270 хил. тона мляко, или 103,3% в сравнение с предходната година. Млякото от крава ще бъде не по-малко от 5180 кг.

Повече от половината от млечното стадо в Беларус се отглежда в 1671 млечни ферма.
“Използват се съвременни технологии, работят доилни зали, работят роботизирани инсталации. Над 65% от млякото се получава в тези ферми. Средният млечен добив на крава през януари-юни е с 232 кг повече, отколкото средното за републиката.”

Обновяването на производствените мощности и подобряването на технологичната дисциплина, направи възможно подобряването на качествените характеристики.
“Ако през 2010 г. са продадени допълнителни 13,3% мляко, то през 2015 г. – 38%, миналата година – 47,6%, а за първата половина на тази година – 50,7%. В млечните комплекси от индустриален тип, показателят надхвърли 65% ” – допълва зам.-министър Игор Брайло.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Голям ръст в производството на банани и портоколи в Беларус!
    Пуснете и такава статия…
    Санкциите срещу Путин ги направиха контрабандисти.
    От там и рекордите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here