След раждането, веднага грижи за здравето на телетата

0

Поддържането на здрави телета, нещо, което  все още често се подценява, а и винаги е основен въпрос при провеждането на семинари  не само в България, а и в Европа. Все пак говедовъда не е толкова различен в различните държави.
Храненето на новородените телета е централен проблем за да имаме здрави телета. Както знаем, днес, не е достатъчно телетата да пият 2-3 литра само 2-3 пъти на ден. За да превърнеш теле в здрава крава, е необходимо то да изпие повече мляко.

  Когато млякото се предлага без ограничения, телетата пият десет до дванадесет литра мляко на ден, през първите няколко седмици. 

“Здравото теле е предпоставка занапред да имате здрава крава.”
С това изречение се подчертава, че грижите за поддържане на телетата здрави е най-важното в младата им възраст. Въпреки това, отглеждането на новородените телета се подценява от някои говедовъди.

През последните години организацията на млекопроизводството се подобри значително в много ферми. Въпреки това, дори и в новите и модерни ферми, може да се намерят телета затворени в най-тъмните и влажни места във фермата. Много пъти на тъмно или на течение.

И първият съвет е: Би било по-добре да  държите телетата на по-централно място, в обора, където по-добре да ги следите и да откривате по-бързо възникващи болести“. Целта на успешното отглеждане на телета е да се намали загубата на телета до по-малко от пет процента.

Защо времето е златно през първите четири часа след раждането им.

Важен момент за поддържането на здравето е правилното хранене от първия ден. Немско проучване показва, че полезният живот на кравите Холщайн корелира с ежедневното наддаване на тегло през първите 80 дни.

Ролята на храненето обаче започва още по време на бременност: ако майката получава поне 12 kg сухо вещество на ден, това допринася за доброто качество на млякото и предпазва от мастит.
Веднага след раждането, телето трябва да влезе в стартерна кутия, където кравата може да го оближе. Това естествено поведение активира хормона окситоцин и по този начин задейства притока на мляко.

“И сега е много важно телето да пие най-малко четири литра коластра през първите четири часа след раждането. Само в този първи период от време, чревната стена е най-пропусклива. Коластрата се образува през последните две седмици на бременността и съдържа имуноглобулини, хормони, витамини и микроелементи. Освен това снабдява новороденото с енергия. За имунната система е от съществено значение телето да получава собствено майчино мляко. Така имунната система е готова да се съпротивява, например, когато влиза в контакт с коли бактерии.

В миналото мотото беше да се дава на телета два до три литра два пъти на ден, но сега е известно, че интензивното поене, от поне осем литра на ден намалява болестите. Според сегашните изследвания, едно теле пие около десет до дванадесет литра дневно до четвъртата, петата седмица от живота си. В Холандия е установено, че неограничена хидратационна система насърчава развитието на метаболизма и животните започват да ядат твърда храна по-скоро. Препоръчително е и подкисляването на млякото, което го прави по-трайно, а бактериите от диария са силно ограничени при тяхното възпроизвеждане.

Честото пиене също води до образуване на много слюнка и стимулира храносмилането. В природата телето пие от майката няколко пъти на ден от 1 до 1,5 литра, което за всеки литър отнема около 15 минути. Телето прекарва около 100 минути всеки ден при интензивно смучене. Когато телетата се отглеждат взаимно с майките, това означава, че те или задоволяват смукателния импулс, или са гладни или отегчени. Смученето също помага за намаляване на стреса.

Също така трябва да разбираме езика на  телешките сигнали. Ако наблюдавате животните отново и отново, получавате с течение на времето усещане за това, което е нормално или показва сигнал за заболяване.

Част от изнесената лекция на семинар в Холандия.

Във връзка с други материали, които сме публикували  относно необходимите дневни количества мляко на телетата, където те са значително по-малко е становище на авторите. 

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here