Говорят – холандските експерти

0

Холандските технологии в селското стопанство са известни далеч отвъд границите на тази страна. Канал NEWS-agro.tv разговаря с двама експерти от Холандия: земеделски производител с 20-годишен опит, Янг Браушма и изпълнителния директор на Schaap agro Holland Nammen Schaap.

 – Янг, преди година казахте, че търсите ферма, на която бихте могли да работите като консултант и да приложите обширните си познания на практика. Има ли такова място в Беларус? 

Бяха ми предложили работа в четири ферми. За да избирам от тях, задълбочено изучих не само състоянието на самите ферми, но и полетата, на които се отглеждат храни за крави. Възнамерявам да реша през февруари и да посветя цялото си време на избраната ферма. Обещавам, че след половин година ще доведа тази ферма на ново ниво.

– Пътувайки до Беларус, посетихте много ферми. Можете ли да разкажете за въвеждането на холандската технология в нашия ITF, за да посочите като пример конкретни ферми?

JB: В няколко ферми видях роботи Lely и стъргалки за премахване на оборския тор от щанда, произведен в Холандия. Например, на млечната ферма в Servolux – тя се управлява от моя приятел Marius Sotsma, също холандец.

NS: Не трябва да се фокусирате само върху холандските технологии. Най-големите стопанства в Холандия имат до 800 крави, в Беларус – многократно повече. Може би трябва да вземете по-добре опита на животновъдите в САЩ, тъй като размерът на земеделските стопанства в държавите-членки е сравним по мащаб с тези в Беларус. Специално внимание трябва да се обърне на  строителните решения на оборите.

А холандските технологии трябва да бъдат увеличени до белоруските реалности, а още по-добре – да създадат „микс“ от знания. Това може да помогне на международни компании като GEA и DeLaval: те имат опит и информация, събрани в различни страни.

 – Става модерно в световен мащаб да се проследи настроението на кравите с помощта на сензори и видеокамери. Това ли е от значение за Беларус? 

YB: Ние сме запознати с тази технология, но Беларус все още не е на същото ниво на развитие на животновъдството, за да го въведе. Първо, трябва да обърнете внимание на по-светски неща, като хранене на животни и чистота в сергии. И така, ако имате много пари и не знаете как да ги харчите, можете да контролирате “настроението” на кравите.

– А какви технологии използвате в стопанствата в Холандия, за да се чувстват по-добре кравите? Например, на едно от фермите на Кампина има специални „басейни“, в които се освежават животните.

NS: Пускаме класическа музика на нашите крави, понякога дори в доилните зали. И да, под Моцарт те дават повече мляко, отколкото при Бах.

JB: И аз мисля, че те са по-добри в доенето под The ​​Rolling Stones (смее се). Но сериозно, много е лесно да направите една крава щастлива: достатъчно е да я нахраните  вкусно и да й осигурите чисти и удобни условия. Ако следвате тези две точки, кравата ви ще дава 8000-9000 кг мляко годишно.

– Ние се обръщаме към базата данни, която е необходима за производството на мляко в 8000-9000 кг мляко. Кои са основните грешки на белоруските животновъди при храненето и отглеждането на добитъка? 

JB .: Не обичам да говоря за грешки, но можеше да е много по-добре от сега. Има много малки моменти, които влияят на крайния резултат. Като минимум, имат нужда от добри канали за силаж.

NS: Трябва да използвате за подхранване с вторични суровини, например пулпа от цвекло, която остава след производството на захар. В холандски ферми тя често се добавя към диетата на животните, но не ви го препоръчвам да го правите самоцелно.

– През 2018 г. световното производство на мляко намаля, включително поради лошото време: сушата в много страни не ни позволи да осигурим добра храна. Какво може да се направи в тази ситуация?

JB: Може би трябва да се използват напоителни системи – ние не сме ги виждали в Беларус. Все пак, засушаването може да бъде подпомогнато от правилното обработване на почвата, което подобрява нейното качество и чрез прилагане на правилното количество органичен тор. След това, почвата по-добре ще задържат влагата, а вие ще получите прилична реколта, дори и при суша.

– Израелските развъдчици при планирането на генетиката на кравите се фокусират върху показателите за ефективност, като производителност, дълготрайност, дълголетие и други. На какво трябва да се съсредоточат беларуците, когато купуват сперма от елитни животни? 

JB: Израилтяните са велики, креативни и модерни в подхода си към животновъдството. Те имат ниско съдържание на мазнини и протеини в млякото, но добивът е не по-малко от 14 000 кг.

Ако говорим за фермите в Беларус, те се нуждаят от „кънтри“ крави: нискомаслените животни винаги ще имат ниски добиви на мляко. Необходимо е да се контролира индексът на телесна маса, който влияе върху продуктивността, съдържанието на мазнини и протеини в млякото. Друг показател, който трябва да се има предвид, е плодовитостта. Ако едно животно произвежда много мляко, способността му да забременява намалява. Кравата трябва да ражда телето веднъж на 12 месеца и всеки земеделски стопанин трябва да се стреми към тази периодичност.

Освен това, си струва да се стремим да запазим здравето на крайниците на животните. В Съединените щати, където преобладават и големите ферми, има тенденция: поради проблеми с копита, кравите са слабо оплодени. Поради това земеделските производители често предпочитат крави, които са по-устойчиви на болести по копита. Тези породи има по-малко мляко, но по-високо съдържание на мазнини и протеини в млякото.

– Какъв е най-добрият начин за подобряване на стадото: закупуване на млади животни за ремонт  или сперма от бикове? 

NS: Разбира се, най-лесният вариант е да изберете правилната сперма за бикове за изкуствено осеменяване. С две или повече неуспешни опити за изкуствено осеменяване можете да опитате естествена „услуга” – бик, е с 90% гаранция, че кравата ще стане бременна. Въпреки това, има големи ферми с хиляди глави на млечни стада, но които имат малко млади запаси за ремонт. Не знам конкретната причина за това. За такива стопанства трябва да се купуват млади животни за подновяване на стадото.

източник:канал NEWS-agro.tv

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here