СТЕКСПО 2019 г

0

СТЕКСПО 2019 г – ИЗЛОЖЕНИЕТО ПО МЕСОДАЙНО ГОВЕДОВЪДСТВО ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА. ОСТАВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ИЗВОДИТЕ, ПОЛЗИТЕ, ГРЕШКИТЕ И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА ПО СТЕКСПО 2020 г.

ВИЗИЯТА: НАИСТИНА ОРГАНИЗАТОРИТЕ СЕ БЯХА ПОСТАРАЛИ ДА ПОКАЖАТ НЕЩО НОВО, НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ДОСЕГАШНИТЕ ИЗЛОЖЕНИЯ в Стефан Караджово и Сливен. По-добре да кажем най-напред нещо, което сякаш не бяха взели в предвид организаторите. Датата – проблемна, три дни празници, времето и то не беше в крак с хубавите животни. Нямаше го слънцето,  некомфортно за публиката.

От тук нататък нещата бяха под контрол. На първо място имаше я концепцията за СТЕКСПО 2019. Събитието си е мащабно и се осъществи  на територията на Пловдивския панаир върху обща площ от 12 декара, което пък от своя страна изисква добре обмислена пространствена организация.

Разнообразната програма включваща специализирани лекции със силно международно участие, национален шампионат Абердийн Ангус, изложение на животни в боксове, представяне на фирми и изложители от сектора беше напълно достатъчна и в духа на изложението.

За семейства с деца, младежи и възрастни имаше зона за деца за игра, обучение по сноуборд “riglet”, яздене, срещи с малки животни и елена Рудолф, фермерски пазар, готварско шоу и музикална програма.

Лекциите: неблагоприятното време напълни залите. Лекторите-наши и чужди бяха интересни за присъстващите. От чужденците се разбра,че трябва да имаме пазари и след това да подобряваме някои признаци. От нашите изказващи се фермери, най-напред бяхме „повдигнати”, като се каза, че разполагаме с спешъл генетика, че имаме условията да станем разсадник за генетика и още доста суперлативи. Да, така е . Има такива наченки, но няма как за четири-пет години откогато асоциациите на месодайните породи заработиха на по високи обороти да има такъв напредък. Как може само за една година месодайните говеда от 60 000бр да станат 30 000бр.

Негативите: другото което се разбра от нашите лектори е нерегламентираната търговия с животните за клане. От тук идват заболяванията и съответно неплащането на данъците. Причини за това разбира се има и ще ги разгледаме в следващите материали. Въпросите за пасищата също бяха разисквани по малко. Но в крайна сметка, добре е че ги има . Благодарение на тях и липсата на кланици водят до една икономика  на оцеляване в момента. Нормално е съвсем скоро месодайните фермери да си направят форум на които да обсъдят ситуацията в месо сектора и си рещат жизнено важни въпроси за тяхното съществуване- ваксиниране и предвижване на животните, кланици, пътни листи, оценка на труповете,  Подпомагането-чуха се становища, че подпомагането не е достатъчно, че обвързаната подкрепа работи против месодайните.

Изводите: много добре организирано изложение, добро посещение от чуждестранни гости и фермери от сектоа месо. За съжаление, както винаги става, времето беше решаващия фактор за малкия брой зрители и повече любители на телешките хамбургери и стекове.

.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР