In Memoriam академик Скрябин

0

На 72 години, на 05.11 т.г  почина  академик Скрябин. Той е  един от първите, които започнаха геномни изследвания в бившия СССР и един от най-големите руски учени. Той беше наследник на известната династия на изтъкнати биологични учени Скрябин.

Интересите на Константин Скрябин включваха структурна и функционална геномика, генно инженерство, системна биология, включително дешифриране на геномни структури и анализ на генетични полиморфизми, използвайки постиженията на нанобиотехнологиите, моделиране на процесите на развитие, създаване на нановацини и други биологично активни наноструктури за употреба в медицината .

През 1970-1980 г. Константин Скрябин е един от основните организатори на работа в СССР по декодиране на геномите на живите организми. От 1991 г. оглавява един от най-големите руски биотехнологични центрове – Биоинженеринг. С участието и под ръководството на учен бяха проведени напреднали изследвания в областта на молекулярната биология и генното инженерство, резултатите от които бяха използвани на практика. Той беше и организатор на работа по мащабна характеристика на генетичните характеристики на руското население, в резултат на което бяха съставени генетични карти на жителите на страната. Тези изследвания са от голямо значение за установяване на връзката между гените и предразположението на хората към различни заболявания, осигуряват възможност за съставяне на индивидуален „генетичен паспорт“ на човек.

Приятел на учения, писателя Виктор Ерофеев заяви, че за академика е много важно да създаде „генетични паспорти“ на бъдещето, които да помогнат на хората да бъдат здрави. „Имаш чувството, че когато дойдеш на дачата му в Звенигород, ще получиш зареждане с тонична енергия“, каза писателят.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР