Бялото злато на Беларус

1

Кой е млечния  Крез на Европа!
Без да се замислим, може да кажем – Беларус. Сега селскостопанските продукти на тази държава се консумират в 88 страни. Първата е Русия, следвана от държавите от ОНД, Европейския съюз, Израел, Нова Зеландия, Люксембург, Канада, Обединените арабски емирства, Сингапур и САЩ. Износът расте: само за шест месеца на 2019 г. Беларус е извършила търговия за два милиарда долара. Два процента повече от година преди.

Беларус продава сирене и мляко, което  наричат белоруското „бяло злато“. Страната е един от световните лидери в производството на глава от населението /втори след Нова Зеландия/.  Млякото е три пъти повече от необходимото за домашна консумация.

Обемите на продукцията се формират въз основа на специализацията на селското стопанство на страната, наличието на преработвателни мощности, както и на пазарите на продажби. Предвид разширяването на експортната географска зона се планира дори увеличаване на производството.

Миналата година страната е спечелила 15,4 милиона долара от продажби на мляко. Приходите от производство на месо и млечни продукти представляват 7,5% от БВП на републиката.

Републиката снабдява и други държави с змиорка, червен хайвер, ракообразни и скариди (за 18,5 милиона долара!), миди и дори сепия. “Откъде идват морските деликатеси?” – може да се попитаме.

– Износът на риба от Беларус е свързан преди всичко с дълбоката преработка на закупените суровини от Русия, Норвегия, Бангладеш, Виетнам и други страни. Делът на Руската федерация е най-висок. Беларус също развива производството на езерна риба (шаран, сребърен шаран), както и пъстърва и есетра в затворени рибовъдни ферми “, а също колбаси, сирена, захар, сладкарски изделия, какао, брашно, паста, кускус, ядки, кетчуп, супи, хляб с бисквити, гъби, грах, боб, аспержи. И дори има такъв елемент за износ като „плодова кора“.

Беларус е в топ десет световни лидери по картофени култури. Най-белоруският продукт. Пържи се, вари се във вода и  на пара, пече се. И имената им са необичайни: картофена баба, магьосници (кнедли), пица (картофени топки с месо), тарковани (картофени банички).

Тази година Беларус планира да спечели около петдесет милиона долара от износ на „втория хляб“, същото беше и през 2018 година. Сред вносителите са седемнадесет държави.

Президентът Александър Лукашенко каза, че е необходимо да се увеличи обема на износа, но в същото време трябва да се помисли и за:

– Преди да избутате картофите на чужди пазари, трябва да поставите резерви в склада за себе си. Всичко останало – моля, продавайте на чужди пазари, правете реклама. Имаме  страхотни учени. Имаме  прекрасен картоф – нови сортове.

Около 80 – 90% от износа на храна от Беларус отиват в Русия. Това е основният пазар. Най-любимият продукт сред руснаците е сиренето.  В Беларус се произвеждат повече от двеста вида сирене, включително тези с плесен и твърд пармезан. Само през първите три месеца на годината, в чужбина са продадени над шестдесет тона сирене и извара. Това е нещо повече от Швейцария, известна като родината на сирената.

На второ място в гастрономическия връх при руснаците е беларуското масло, на трето е птиче месо.
Продажбите в други страни също нарастват: тази година няколко нови държави се появиха в списъка на експортните дестинации.
Един от интересните пазари е китайският. За шест месеца на тази година в Китай са продадени продукти на стойност 40,4 милиона долара. Китайците купуват месо, което се е увеличило 38 пъти! – за 12,3 милиона долара.
Млякото също има добри перспективи. Търсенето нараства заедно с цената му. Плановете за тази година да бъдат продадени селскостопански продукти в чужбина на стойност 5,6 милиарда долара.

източник:naviny

1 КОМЕНТАР

  1. В Беларус няма СЕПП политика. Ако имаше всички щяха да са зърнопроизводители.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here