„Зелени крави“ за намаляване на емисиите на парникови газове

0

Британските учени са създали три стада от „зелени крави“ като част от експеримент за намаляване на количеството парникови газове, произведени от отглеждането на крави за  месо.

Изследователите определили 90 крави във ферма близо до Оукхамптън, Девън, Англия, където те внимателно ще проучат всеки аспект от среда на животните,  от това какво ядат и как живеят, опитвайки се да намалят количеството на вредните газове, които произвеждат, до 50 процента.

В допълнение към измерването на валежите и количеството торове, използвани в полетата, изследователите ще претеглят всяко животно, както и размера на изпражненията им.

Учените от изследователския център Ротамстед се надяват да покажат, че говеждото месо може да се произвежда с по-малко екологични щети и с по-малко въглероден замърсител в околната среда.

Експериментът ще използва специално оборудване, за да следи колко метан и азотни оксиди се произвеждат от всяко стадо.

Едно от полетата, на което ще се хранят кравите, е засято с “иновативна” растителност, богата на захари и добра смилаемост, като по този начин се получава по-малко метан при преработката му. Второ стадо ще бъде хранено с растения, произвеждащи големи количества протеин, докато третото ще бъде контролната група.

“Неефективно е да отглеждате крави с помощта на зърно, което хората биха могли да консумират, но запазването им в райони, където културите не могат да растат, създава доста проблеми на фермерите”, казва професор Джон Крофорд, който ръководи изследването.

Кравите произвеждат много метан и въглероден диоксид поради начина, по който обработват и усвояват храната си. Храносмилането става в стомаха, а не в червата, вследствие на което се отделя много метан в атмосферата. За феномена също допринасят газовете в стомаха им, отделяни след храносмилането и с изпражненията.

Общите емисии на въглероден диоксид от добитък надхвърлят 7 гигавата всяка година, което представлява 14,5% от общите антропогенни емисии. От тези емисии 65 процента са причинени от крави, според данни на ООН.

източник: DW

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here