И у нас – СТРАХОТНО – при Симентала плюс 329 кг мляко

0
  • – “Днес ще отчетем, какво успяхме, и какво не успяхме да направим през годината; какво започнахме и какво ще продължим да вършим през следващата. Събираме се тук в град Троян, за да се похвалим с постигнатото, но и да си поговорим открито за проблемите, нерешаването на които създава трудности в осъществяване на дейността ни като организация”  – с тези думи председателя на Развъдната асоциация на Монбелярд и Симентал – г-н Атанас Атанасов откри 12-тото поред Годишно отчетно събрание.

В тази асоциация (НАРМС) – няма тайни. Вече няколко години ние публикуваме нейните годишни отчети, като тази годишният ще представим по-късно.

Всяко едно събитие си има няколко топ новини.

Новината на тази годишният отчет на НАРСМ бе съобщена с разтреперан глас, изпълнен с емоция и с чувството на добре свършена работа – от председателя Атанас Атанасов, който прочете писмото изпратено му от Европейската асоциация на Симентала, в което се казва, че  българската асоциация на тази порода е одобрена за член на Евросиментала и в началото на следващата година, на конгреса на породата ще им бъде връчен официален документ за членството в редиците на породата Симентал .

GOVEDOVAD.COM, честити това европейско признание на НАРАМС от страна на европейската организация и пожелава на нашите Симентали достойно представяне на Евросцената.

Втората новина, цитирана в Доклада на НАРМС, това е увеличението на средната млечност от крава за една година. Отлични резултати за Симентал – плюс 329 кг мляко и за Монбелиард – плюс 314 кг.
Съобщава се също така за увеличение на контролираните стада, и за броя на животните, който е увеличен с 500, като 90 бр са чистопородни юници внос от чужбина.

За „ силата на Симентала” ще разберем след няколко години. Все пак в света се отглеждат над 40 млн. крави от породата Симентал, което я нарежда на второ място по численост в света.

 Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here